Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Mikrobiolog šokuje pravdou o bakteriích: Pozor si dejte na jednorázové roušky, vysoušeče rukou či dřezy na nádobí!

Autor: pma - 
30. října 2023
05:00

Americký vědec Tim Call na sociálních sítích rád testuje a zkouší, kde se v domácnosti usazuje největší počet bakterií. Ve svých videích rozebral „neviditelnou“ špínu ve dřezu na nádobí, na jednorázových rouškách či kolem vysoušečů rukou. 

Dvaatřicetiletý mikrobiolog z Utahu se před časem rozhodl, že svět vědy zabalí do moderního hávu, a začal na sociální síti TikTok zveřejňovat videa, ve kterých zkoumá povrchy různých věcí v domácnosti či na veřejnosti.

Jednorázové roušky opakovaně nenoste!

V jednom ze svých prvních videí se mikrobiolog zaměřil na opakované nošení jednorázových roušek. „Pokud to děláte, dýcháte a žijete na obličeji s více než 700 tisíci bakteriemi,“ šokoval veřejnost vědec a poprosil své fanoušky, aby jednorázové roušky po použití okamžitě zahodili. Za několik měsíců nasbíral na sociální síti statisíce sledujících, kterým se snaží předávat důležité informace ohledně čistoty v domácnosti.

Call otestoval i veřejná místa, kde je to podle něj s výskytem bakterií ještě horší. Velmi mnoho bakterií se podle vědce skrývá na vysoušečích rukou na veřejných toaletách. „Tyto stroje vám sice suší ruce, zároveň na ně fouknou bakterie,“ vysvětlil Call.

Druhým dechem ale dodává, že tyto látky se většinou drží v uzavřených a již kontaminovaných prostorách veřejných toalet a nejsou pro lidský organismus nutně škodlivé. 

Největší čistota? Na benzinových pumpách

Mnoho bakterií podle vědce skrývá i dřez na nádobí. „I po umytí dřezu teplou vodou a saponátem nám výsledky ukázaly přítomnost 20 až 45 tisíc bakterií. To je sice mnohem méně, než v neumytém dřezu, ale dávejte si pozor,“ poradil fanouškům. 

Anketa

V kolika letech končí mládí?

Ve dvaceti
Kolem pětadvaceti let
Po třicítce
Kolem pětatřicítky
Kolem čtyřicítky
Po padesátce
Věk je jen číslo. Člověk je tak starý, na kolik se cítí

Paradoxně nejčistší věcí, kterou vědec zkoumal, byly prý benzinové pumpy. „Hodně mě ta čistota překvapila. V Petriho misce se objevilo jen pět kolonií. Myslím si, že to je zřejmě způsobeno plynovými výpary, které jsou antimikrobiální,“  řekl pro deník The Daily Mail mikrobiolog.  

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 13. listopadu 2023 22:46 )

Bakterie v kuchyni jsou moje ! A nenechám je ničit ňákým savem

krapotkin ( 4. listopadu 2023 06:11 )

Lidi, kteří se bojí poslouchají a nezlobí.

krapotkin ( 4. listopadu 2023 06:10 )

Pan mikrobiolog chce šokovat, ale neuvědomil si, že se mu to po extempore Primuly, Válka a dalších asi nepovede.

Peter Blšťák ( 31. října 2023 02:22 )

Ja sa normalne cudujem ako sme doteraz prezili...chleba bez obalu na pult pri kase za sociku, spojene pisoaty na fotbalovom stadione, kuchyne bez hektolitrov saponatu...asi zazrak.

Ved nikto nechce salmonelu ale asi sme celkom dobre fungovali a prezili aj s tymi vsetkymi bakteriami s ktorymi nas teraz strasia.

freecoolin_zika ( 30. října 2023 21:36 )

na mě si ty svin je nepřijdou, už si k posteli nesu kanystr s benzínem

Zobrazit celou diskusi