Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Muž zemřel po vykoupání v Baltu! Nakazil se nebezpečnou bakterií

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia.com)
Autor: lim - 
24. září 2023
13:37

V Pomořansku zemřel po nákaze vibriózou 74letý muž. Podle hygienické služby k nákaze došlo při koupání v Baltském moři, měl na těle otevřené rány a trpěl chronickým onemocněním. Vibrióza se díky klimatickým změnám vyskytuje stále severněji. Tady jsou odpovědi na tři nejzásadnější otázky, které potřebujete vědět.  

V září došlo k letošnímu prvnímu úmrtí po nákaze vibriózou. Čtyřiasedmdesátiletý rekreant se nakazil při koupání v Baltském moři. První případ nákazy se stal již v srpnu, kdy za stejných okolností záchranáři hospitalizovali 86letou ženu. A to i přesto, že zdravotní služba Pomořanska před bakterií varuje již od července, cituje server focus.de.

Co je to bakterie Vibrio vulnificus?

Jedná se bakterii, které se převážně vyskytuje ve vodách s nízkou salinitou. Nejčastější jsou místa, kde se slaná voda mísí se sladkou, jako jsou pobřežní oblasti a ústí řek. Bakterie se rychle množí ve vodě při teplotě přesahující 20 stupňů Celsia.

Jak dochází k nakažení?

K nakažení může dojít, když se člověk, který má na těle rány nebo pořezání, dostane do kontaktu s vodou. Lze se také nakazit konzumací ryb a mořských plodů, které jsou bakterií kontaminovány.

Jaké jsou příznaky?

1. Horečka

2. Zimnice

3. Nevolnost

4. Zarudnutí/popálení kůže

5. Bolesti břicha

6. Bolest hlavy

7. V nejkrajnějších případech může dojít k úmrtí

V souvislosti s úmrtím 74letého muže nyní místní německý zdravotní úřad vyzývá seniory a osoby se zdravotními problémy nebo kožními chorobami, aby se vyhýbali kontaktu s vodou z Baltského moře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi