Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uvnitř nejstrašidelnější budovy na světě: 25 tisíc neoznačených hrobů přímo v psychiatrické léčebně!

Autor: hpe - 
19. října 2023
15:34

Opuštěná psychiatrická léčebna je plná duchů minulosti. Na jejím území je v neoznačených hrobech pohřbeno 25 tisíc pacientů. Svého času revoluční zařízení si prošlo drastickým úpadkem a nyní se stalo pouhou připomínkou dávných dob, kdy se psychická onemocnění brutálně léčila elektrošoky nebo lobotomií.

Klinika ležící ve státě Georgia v USA byla založena v roce 1842. Zaměřovala se především na léčbu psychických a vývojových chorob. Dobový název byl však o něco krutější, než by se dnes slušelo: Georgia State Lunatic, Idiot, and Epileptic Asylum (Georgijská státní léčebna pro blázny, idioty a epileptiky, pozn. red.). Přesto však měla nemocnice dobrou pověst. Na svou éru zde panovaly humánnější podmínky, než všude jinde. Zrušena byla například povinnost svazování pacientů.

V šedesátých letech se pozemek rozšířil do takové míry, že se léčebna stala dokonce největší tohoto druhu na celém světě. Díky své obří rozloze 800 hektarů s 200 budovami byla schopná pojmout 12 000 pacientů. Stala se tak ve své době největší psychiatrickou klinikou na celém světě.

Každopádně jinak instituce téměř vůbec nefungovala. Velmi nízký počet lékařů totiž nedokázal obrovskému počtu nemocných zajistit adekvátní léčbu. Někteří z ordinujících doktorů dokonce nebyli ani kvalifikovaní psychiatři a další zas vyhodili z jiných léčeben. Tristní stav zdejší neuspokojivé péče vedl k úpadku nemocnice.

Jak je u jiných psychiatrických klinik někdy zvykem mít vlastní hřbitov, není tomu jinak ani v případě Milledgeville, kde je pod zemí pohřbeno 25 tisíc pacientů. Jejich jména se ale nikde nedočteme. Hroby jsou totiž neoznačené.

Místní se doteď léčebny bojí a myslí si, že v ní straší. Přestože stát Georgia již v roce 2010 rozhodl o definitivním uzavření kliniky, tak je v některých budovách stále hospitalizována hrstka zbylých pacientů. Většinou jde o jedince, kteří byli u soudu uznáni nevinnými z důvodu jejich psychického stavu.

dynaty ( 19. října 2023 16:33 )

USA -vždy na prvním místě, bohužel

Zobrazit celou diskusi