Ve středu 9. listopadu kolem čtvrté hodiny odpoledne začala v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice hořet stodola. Jednalo se o jednu z budov bývalého velkostatku, který je dnes nedílnou součástí Psychiatrické nemocnice Bohnice. Dlouhá léta zde funguje také Bohnická farma. Požár zasáhl plochu o rozloze padesát krát deset metrů. Zasahovalo u něj šest jednotek profesionálních a devět jednotek dobrovolných hasičů. „Soustředily se na okolní objekty, aby se na ně plamenné hoření nerozšířilo. Požár se podařilo udržet v prostoru stodoly, střecha objektu je ale zničena,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

I když zvířata byla ustájena v jiné části areálu, ve stodole shořelo veškeré krmivo a poničeny byly i některé stroje. „Bylo zde uskladněno krmivo i podestýlka pro zvířata farmy. Konkrétně bylo znehodnoceno 400 balíků slámy a 300 balíků sena v celkové hodnotě 600 000 korun. Stejně tak byla požárem zničena technika jako sečka nebo rozmetačka,“ uvedl po požáru vedoucí Socioterapeutické farmy Jiří Dobiáš.

Štědří dárci

Farma prostřednictvím nadace Psychiatrické léčebny Bohnice BONA hned druhý den po požáru založila crowdfundingovou sbírku, ve které byl cíl vybrat půl milionu korun, aby farma mohla znovu nakoupit krmivo. Část zvířat, které zde žijí, mají totiž i terapeutické využití. „V současnosti farma pečuje o 33 koní, někteří jsou zde ustájeni a 12 z nich slouží pro hipoterapii, kdy pomáhají nejen malým dětem s neurologickými problémy, ale i pacientům s duševním onemocněním,“ vysvětlil Dobiáš.

Sbírka běžela měsíc a podařilo se od 756 dárců dokonce vybrat 119 procent požadované částky, tedy 592 643 korun. „Solidarita lidí nás velmi překvapila, někteří dokonce obratem začali vozit balíky slámy, abychom měli pro zvířata alespoň něco. Díky sbírce budeme mít sena i slámy pro zvířata bohudík dost,“ oddechl si Filip Vrbický, ředitel Nadace Bona.

Dárci přispívali menšími i většími částkami. Vedle stokorunových příspěvků se ale objevovaly i několikatisícové. A přispěly i některé organizace jako například Česká hiporehabilitační společnost, která poslala 20 tisíc a přidala povzbudivé „Držte se!“ Částku ve výši 10 tisíc a vzkaz „Držím palce“ zase poslala jistá paní Dita S.

Budova je ničená

I když se podařilo požadovanou částku vybrat a dokonce i pár desítek tisíc navíc, neznamená to že se farma zbavila veškerých těžkostí. Stodola, ve které bylo krmivo uskladněné, je kompletně zničená. „Škody dosahují částky několik milionů korun. Opravit tuto budou, navíc v památkově chráněném areálu bude běh na dlouhou trať. Proto ani po ukončení sbírky neodmítnema jakoukoli nabídku na pomoc, která by mohla být využita právě na opravu stodoly,“ vysvětluje Vrbický.

Vyhořelý statek nyní čeká oplocení a ochrana proti nepříznivému počasí. „V tuto chvílí je již požářiště zcela vyklizeno a je nutné jej řádně zabezpečit proti vstupu nepovolaných osob, aby nedošlo k úrazu, tedy postavit plot. Je také nutné zabezpečit i budovu samotnou proti nepříznivým povětrnostním vlivům, kdy voda a mráz mohou způsobit na zdivu další škody,“ uzavřel Vrbický. 

Fotogalerie
18 fotografií