Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pátek třináctého: Báchorka, nebo historicky doložitelné neštěstí?

Věříte na pátek třináctého?
Hodina dějepichu 80  (Autor: iStock)
Autor: štt - 
13. října 2023
16:38

Tento rok se smolné datum v kalendáři objevuje hned nadvakrát: nejprve v lednu a nyní v říjnu. S pátkem třináctého se pojí různé pověry mající nejen historické, ale i psychologické vysvětlení. Lze v minulosti najít dostatek příkladů, které by doložily smolný charakter dne? Nebo jsme jen oběťmi vlastní pověrčivosti?

U různých pověr je vždy ošemetné hledat jejich prvopočátek. Hledejme raději několik možných vysvětlení. Tím nejběžnějším je událost z 13. října 1307. V tento den Filip IV. Sličný začal pronásledovat templáře. Některé legendy praví, že se chtěl dostat k jejich bohatství. Členové řádu datum později označili za „ďábelské a nešťastné“.

Mimo přirozenou hranici

Další teorie se opírají o mysticismus a s ním spjatou symboliku čísel. V hebrejské abecedě se na třináctém pořadí nachází písmeno „M“, jímž začíná i slovo „Mavet“, neboli smrt. Nejen židé, ale i křesťané číslici kladou negativní význam. Při Poslední večeři se sešlo na třináct učedníků, a právě Jidáš je běžně jmenován jako poslední. Navíc Ukřižování páně se slaví v pátek o Velikonocích.

Číslovka trpí také tím, že se nachází za dvanáctkou, které je v naší kultuře vnímáno jako takzvané úplné číslo. Jen se podívejme, co všechno s ní máme spojené. Na Olympu, ale i ve Valhale vládlo dvanáct bohů. Zkrátka třináctka nás zneklidňuje tím, že se nachází za přirozeně vnímanou hranicí.

Bombardování i přírodní katastrofa

Pokud bychom se zaměřili pouze na 20. století, narazili bychom na dlouhý výčet tragických událostí. Tak například 13. září 1940 byl proveden nálet na Buckinghamský palác. V listopadu 1970 Bangladéš zpustošil cyklón Bhola. Přírodní katastrofa si vyžádala na tři sta tisíc lidských životů.

Známým je rovněž zřícení letadla letu Fuerza Aérea Uruguaya 571, k němuž došlo v říjnu 1972. Událost je známá též jako Zázrak v Andách, i když o zázraku lze mluvit spíše v uvozovkách. Z čtyřiceti pěti cestujících jich přežilo šestnáct, a to jen proto, že se uchýlili ke kanibalismu.

Báchorka?

Není třeba se dlouze vypisovat o tom, že pověra je jen „nepodložená víra v souvislost věcí a jevů,“ jak uvádí například Spisovný slovník češtiny. Moderní člověk, jehož spoluformuje vědecké uvažování o světě, nemá důvod podobným báchorkám věřit...

Přesto si zkuste představit, že byste nějaké své významné rozhodnutí měli učinit právě v pátek třináctého. Například říct si se svou milovanou osobou: „Ano“. Nesužovaly by vás alespoň drobné pochyby, zda to váš svazek dopředu nepoznamená?

Video  Hodina dějepichu 80  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi