Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Snoubenci v Izraeli si řekli své „ANO“ za zvuků sirén: Před obřadem museli do krytu!

Autor: pma, lig - 
14. října 2023
16:10

Aaron a Tamar Greeneovi svou svatbu plánovali dlouhé měsíce dopředu a vybrali si pro ni datum 11. října. Kvůli sobotnímu útoku palestinského radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy ale musely přípravy značně urychlit a veselku udělat o dva dny dříve. Aaron navíc o víkendu obdržel povolávací rozkaz a zakrátko nastoupí v rámci mobilizace k izraelské armádě. 

Byl rok 2017, kdy se Aaron Greene se svými třemi bratry a rodiči přistěhoval z Georgie do izraelského Jeruzaléma. Tam se po čase seznámil s Tamarou Festovou, ve které našel svou spřízněnou duši a po několika měsících známosti ji požádal o ruku.

Pár měl svůj nejkrásnější den naplánovaný na 11. října. Několik dní před plánovanou svatbou obdrželi snoubenci zprávu od jejich koordinátora. „Užijte si šabat (sedmý den v týdnu podle judaismu, pozn. redakce), protože příští týden bude šílený,“ napsal muž dvojici poté, co v sobotu ráno zaútočili palestinští radikálové z hnutí Hamás z Pásma Gazy.

Novomanžel musí do války

Tamar a Aaron tak museli vymyslet záložní plán. „V jednu chvíli jsme se připravovali na svatbu a v další chvíli jsme ve válce. Museli jsme všechno zrušit, zrušit všechny oslavy a neustále jsme pobíhali tam a zpět do protileteckého krytu,“  popsala víkendové zkušenosti Tamar Greeneová v pořadu Good morning, America.

Aaron navíc během víkendu obdržel povolávací rozkaz a zakrátko nastoupí v rámci mobilizace k izraelské armádě. „Na jednu stranu jsem s dívkou, kterou miluji, se kterou chci být celý život. Ale na druhé straně mám také své bratry, které miluji a udělal bych pro ně cokoliv. Oni jsou tam a chrání naše lidi a chrání mě a já tam ještě nejsem s nimi,“ nechal se slyšet novomanžel, který se během následujících dní připojí k izraelské armádě.

Strach vystřídaly chvíle dojetí 

Milenci nakonec svatbu posunuli na 9. října. Veselka se konala na střeše rodinného domu Aaronových rodičů. Kvůli válečným omezením se akce mohlo zúčastnit pouze 50 lidí. Pro ty, kteří nemohli dorazit, manželé připravili živý záznam, na kterém rodina i přátelé mohli jejich vstup do společného života sledovat online. 

Video  Novomanželé Aaron a Tamar Greeneovi si řekli své ´ANO´v době odstřelování a za zvuků sirén. (9.10.2023)  - Facebook.com/Leigh Baron Olstein
Video se připravuje ...

Průběh svatby se neobešel bez komplikací. Krátce před obřadem museli všichni svatebčané běžet do protileteckých krytů a začátek veselky se musel posunout. Tamar a Aaron ale ze svatby mají i dojemnou vzpomínku, na kterou zřejmě nikdy nezapomenou. Při pořizování svatebních fotografií s nimi začali na ulici spontánně tančit a zpívat cizí lidé. „Bylo to pro nás velmi výjimečné. Cítili jsme se v tu chvíli tak šťastní a zároveň jsme navzájem cítili, jak jsme o něco odolnější, a věděli jsme najednou, že všechno bude v pořádku,“ popsala dojemnou zkušenost novomanželka. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi