Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oliverek s SMA má po létě skvělé zprávy: Speciální přístroj mu umožní komunikovat a možná půjde i do školky!

Autor: jel - 
20. září 2023
06:45

Oliverek s vážnou spinální atrofií (SMA) oslavil v srpnu už páté narozeniny. Rodiče zveřejnili krásné fotografie z léta a pochlubili se úžasnými novinkami. Malý bojovník si vyzkoušel přístroj zvaný oční navigace, který by mu měl zásadně změnit život. Pomůže mu totiž komunikovat. Ovládání šlo klučíkovi skvěle. Navíc je nyní oficiálně předškolák, do konce roku se sice bude učit doma, v lednu ale možná začne navštěvovat školku.

Rodina malého Oliverka s SMA po delší době zveřejnila příspěvek na sociálních sítích a ten je plný jenom samých krásných zpráv. Klučina si užil moc pěkné léto. Navštívili ho příbuzní, podíval se k moři, dokonce viděl poprvé v životě ohňostroj a oslavil narozeniny v zoo, kterou má moc rád. Líbí se mu především plameňáci a tučňáci. 

Video  Oliverek s SMA zkouší oční navigaci, která mu pomůže komunikovat  - Facebook Oliverkovy cesty s SMA
Video se připravuje ...

Školka i oční navigace

Olí už je velký kluk a od září je oficiálně předškolák. „Do konce roku 2023 má schválenou individuální výuku doma a poté se uvidí, jak to vše bude zvládat. Je tedy docela možné, že od ledna 2024 bude Oliverek chodit i do školky,“ svěřili se rodiče s krásnou novinkou. 

To ale není vše. V pátek 15. září si chlapeček ve speciálním pedagogickém centru v Jičíně vyzkoušel speciální přístroj. Jde o přístroj, který umožňuje nepohyblivým pacientům plně ovládat počítač prostřednictvím kamer snímajících pohled uživatele. Ovládání šlo Oliverkovi perfektně, bude moci brzy komunikovat s rodinou. Přístroj tak změní zásadně život jemu i celé rodině. 

„Těch novinek je nějak moc na nás všechny. Věříme ale, že každá z nich je krůčkem k Oliho pokrokům a ke spokojenějšímu životu. A to je hlavní,“ napsali na závěr příspěvku rodiče. Novinky z Oliverkova života můžete sledovat na facebookové stránce Oliverkovy cesty s SMA.