Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komplikace pro malého Oliverka s SMA: Respirační onemocnění a strach rodičů

Autor: jel - 
20. března 2023
13:44

Čtyřletý Oliverek se potýká se zákeřnou spinální svalovou atrofií. S vážnou nemocí se pere velice statečně,, a jeho rodiče navíc pomáhají v řadě dobročinných projektů. Minulý týden ale chlapeček onemocněl respiračním onemocněním a musel využívat i kyslíkový koncentrátor. Rodiče promluvili o velkých obavách.

Rodina Oliverka vkládala velkou naději do genové terapie, lék Zolgensma ale klučík nakonec bohužel nedostal. I tak chlapeček a jeho rodina bojují s nepřízní osudu velmi statečně. Od minulého roku už alespoň Olí nemusí podstupovat nepříjemné lumbální punkce, nový lék dostává ve formě sirupu. 

Nyní však přišlo respirační onemocnění, kvůli kterému musel klučík dokonce začít využívat kyslíkový koncentrátor. Ten Oliverkovi pomáhá, aby se tolik nemusel soustředit na ztížené dýchání a jeho tělo si odpočinulo. „Pro každého rodiče a dítě jsou dny strávené v nemoci zkouškou a strachem, jestli vše dopadne dobře,“ napsali rodiče na stránkách věnovaných Oliverkovi a dodali, že největší obavu mají z případné hospitalizace.

Spolu s kyslíkem chlapečkovi pomáhá také inhalátor, kašlací asistent a zvlhčovač vzduchu. „Doufáme, že to nebude mít dlouhého trvání a bude zase fit. Zdravíme všechny a přejeme zdraví a pohodu,“ uzavřeli rodiče. Malému bojovníkovi drží palce velká spousta lidí a pod příspěvkem se objevila téměř stovka pěkných vzkazů, v nichž uživatelé Facebooku přejí Olímu brzké uzdravení a hlavně žádné komplikace. 

Video  Rodiče malého Arturka se spinální svalovou atrofií  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...