Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohádkový maják hledá nového „strážce“: K mání je za 280 milionů!

Autor: rc - 
25. září 2023
06:17

Maják v americkém státu Massachusetts hledá nového „strážce“. Pohádková stavba, která se nachází u města Fall River, je na prodej. K mání je za 280 milionů Kč. Maják, který se vznáší na hladině, má jednu obrovskou výhodu. Nový majitel si nemusí dělat hlavu s účty za elektřinu, jelikož nemovitost získává energii ze solárních panelů.

Maják u amerického města Fall River má bohatou historii. Do provozu byl uveden 1. října 1881. Stavba, která se vznáší na hladině a je připevněna ke korytu řeky, byla po celá desetiletí obsluhována strážcem majáku. V roce 1963 byl však maják elektrifikován a automatizován, což znamenalo, že nebyl dlouhých 47 let obydlen. Změna nastala až v roce 2010, kdy šel do aukce. Koupil si jej rodák z Oregonu James Korstad za zhruba 1,3 milionu Kč. Tehdy třiatřicetiletý muž se pustil do rozsáhlé rekonstrukce. Přestavba majáku, který má pět pater, trvala osm let.

Poté se Korstad rozhodl, že maják bude pronajímat zájemcům, kteří chtějí zjistit, co taková práce strážce majáku obnášela. Zájemce, který touží v majáku přenocovat, za jednu noc zaplatí zhruba 12 533 Kč. Transfer lodí z pevniny trvá pět minut. Jak uvádí britský deník Daily Mail, o pobyt v majáku je velký zájem a většina termínů na rok 2024 je pryč. Za uplynulá léta maják několikrát změnil majitele a nyní se znovu objevil na trhu. K prodeji ho nabízí společnost Special Finds, která uvádí, že se jedná „jednu z nejvýjimečnějších a historicky nejvýznamnějších nemovitostí“.

Maják nabízí veškeré pohodlí a vybavení. Disponuje kuchyní, dvěma obývacími pokoji a ložnicí. Ačkoliv nenabízí velký prostor, všechny místnosti jsou útulné a vybavené v retro stylu. Nový majitel si může užít pohodlí na pohodlné sedačce a poslechnout si muziku ze starého a stále funkčního gramofonu z roku 1910.

Video  Romantický zámek Žinkovy  - svoboda-williams
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi