Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Apokalypsa v dovolenkovém ráji Čechů: Šílená bouře na Mallorce za sebou zanechala spoušť

Aktualizováno -
28. srpna 2023
10:46
Autor: jel, BLK - 
28. srpna 2023
10:32

Sociální sítě zaplavily děsivé záběry apokalypsy na turisticky oblíbeném španělském ostrově Mallorca. Vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině odnášel věci, vyvracel palmy a nechával za sebou jen obrovskou spoušť. Vydatný déšť zase na několika místech způsobil záplavy. Kvůli bouřce dokonce došlo k nehodě dvou lodí, při níž se zranilo několik lidí.

Podle španělských médií došlo během jedné hodiny v neděli ráno k více než 80 incidentům, které souvisely s bouřkou. Prudký déšť, silný vítr a krupobití za sebou zanechaly obrovskou spoušť. Výletní loď se kvůli bouři uvolnila z kotviště a srazila se s nákladní lodí, podle webu Daily Mail se při nehodě několik lidí lehce zranilo.

Video  Bouře na Mallorca (27.8.2023)  - Twitter
Video se připravuje ...

Na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, se také objevilo video natočené z hotelového balkónu, na němž je vidět, že vítr zvedl do vzduchu velkou konstrukci, která se následně rozbila o jiný balkón. Na tom naštěstí v té době nikdo nebyl. 

Další záběry ukazují popadané palmy a stromy a poničená auta, nábytek letící přes celé pláže či promenády i panikařící turisty, kteří se utíkají schovat. Meteorologové vydali varování a upozorňují, že bouřky by zatím neměli ustat. 

Video  Bouře na Mallorca (27.8.2023)  - Twitter
Video se připravuje ...

Zpožděné lety

Problémy nastávají také s lety, mnoho jich bylo zrušeno či odkloněno ostatní nabraly velké zpoždění. V neděli 27. srpna s pražského letiště odlétala tři letadla směřující do Palmy hlavního města Mallorky. Všechna měla minimálně tříhodinové zpoždění a v opačném směru byla situace ještě horší. Let společnosti Eurowings, který měl v Praze přistávat už ve 14:10, dorazil na Letiště Václava Havla až před devátou hodinou večer.

Bouře zasáhla i život slovenské celebrity. Modelka Sisa Sklovská (57) kvůli ní zůstala v dovolenkovém ráji jako opařená. Dokonce o svém svátku. „Dnes je pro nás velký den. Juraj má narozeniny, já jmeniny a dnes máme i druhé výročí svatby. A takto začala snídaně na Mallorce,“ napsala slovenská kráska na instagramu.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Jan Kocián ( 28. srpna 2023 19:09 )

Východní okraj dešťového pásma přináší první bouřky teď konečně i v ČR.

Jan Kocián ( 28. srpna 2023 17:32 )

ČHMÚ varuje před cca 50 mm (40 až 60 mm) ve velmi silných bouřkách.
------------
Na východě Moravy ale silné bouřky přinesou jen 20 až 30 mm.

Jan Kocián ( 28. srpna 2023 16:41 )

ČHMÚ tipuje, že týden od 28. srpna do 3. září bude spíše teplotně nadprůměrný. Což je blbost, byť tropy dorazí do Česka 2. září.

Jan Kocián ( 28. srpna 2023 16:07 )

"Derecho není typ konvektivního systému, ale doprovodný větrný jev," píše ČHMÚ.
------------
Derecho není nic. Žádný jev to není. Derecho je jen označení pro situaci, během které došlo ke splnění větrných parametrů s viditelnými škodami. Orkán není nic. To je jen označení pro úspěšné splnění nutných větrných parametrů.
------------
Což je škoda. Zavedl to ČHMÚ, a vysmívá se komu­nistům­/soci­alis­tům, kteří slovem orkán označovali velmi hlubokou tlakovou níži. Což je přece úžasné jednoslovné označení pro velmi hlubokou tlakovou níži (podobně jako hurikán). Jaké jednoslovné označení pro velmi hlubokou tlakovou níži splňující současně platná kritéria pro orkán má nyní ČHMÚ? Nic nemá.

Jan Kocián ( 28. srpna 2023 11:28 )

Zahraniční meteorologové varovali, že se vytvoří hluboká tlaková níže a počasí bude extrémní v pondělí. Ale co včerejší neděle? To nevychytali, protože nepočítali s účinky polárního vortexu/hurikánu, jenž vznikl u Mallorky, díky jinému polárnímu vortexu (k vidění nyní jak zaniká nad Skandinávií). Další polární vortex je teď u Islandu.
------------
Z jednoho prstence polárního vortexu jdou bouřky od italského Janova do Švýcarska, tam budou ty největší povodně! Druhý prstenec posílá srážky ze Slovinska přes Rakousko do Česka, tam budou ty největší kroupy! Pozdě odpoledne by měly silné bouřky postupovat východně od pásma srážek nad Českomoravskou vrchovinou, takže nějaké ty silné bouřky budou postupovat z oblasti Vídně směrem na Ostravsko.

Zobrazit celou diskusi