Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jachta celebrit šla ke dnu: Princezna Diana si na ní užívala svoji poslední dovolenou

Autor: fik, BLK - 
4. srpna 2023
05:00

Světoznámá motorová jachta Cujo, na které si dovolenou užívaly celebrity jako například Bruce Willis, Tony Curtis nebo zesnulá princezna Diana, se v sobotu krátce po poledni potopila ke dnu kousek od pobřeží Beaulieu-sur-Mer ve Francii. Na palubě se v tu dobu nacházelo sedm lidí, včetně jejího nynějšího majitele. Všechny lidi se z lodi podařilo zachránit.

Cujo, v překladu Nezastavitelná síla, byla jachta, kterou si kdysi dávno oblíbily hollywoodské hvězdy. V roce 1972 byla postavena pro obchodníka Johna von Neumanna poté, co řekl, že chce nejrychlejší motorovou jachtu na světě. 

Cujo často kotvila na St. Topez, nejslavnějším místě francouzské Riviéry, a na palubě se tak objevily i celebrity jako Clint Eastwood, Tony Curtis nebo Bruce Willis. Loď po von Neumannovi vystřídala ještě pár dalších majitelů, jako například syna Adnada Khashoggiho, nejbohatšího obchodníka se zbraněmi na světě, nebo Dodiho Al-Fayeda, partnera princezny Diany. Dvojice zde zřejmě trávila svoji poslední dovolenou. 

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? | Blesk

Po smrti Diany a Dodiho Cujo začala chátrat a v roce 1999 ji vyřadili z provozu. Před třemi lety ji z legrace za pár kaček koupil Simon Kidston, obchodník s luxusními auty. „V den aukce jsem musel být s klienty, tak jsem řekl kolegovi, ať se tam jde podívat, a kdyby to šlo levně, ať udělá nějakou nabídku ze srandy,“ sdělil v rozhovoru. 

Podle informací deníku Daily Mail nabídka začínala v přepočtu na 3 600 000 korunách, Simonův kolega nabídku zvedl na 3 827 200 korun. „Problém byl, že nikdo jiný nepřihazoval. Kladívko bouchlo a já koupil loď. Byl to pocit vzrušení zabarveného hrůzou,“ dodal.

Cujo je na dně

Nový majitel si jachty však dlouho neužil, 29. července tohoto roku se loď vydala na projížďku. Krátce po dvanácté ale narazila do neidentifikovaného objektu a na úrovni předního trupu na pravoboku byla zaznamenaná velká trhlina, kterou na palubu pronikala voda. 

Loď skončila asi 2500 metrů hluboko pod hladinou středozemního moře, zhruba 35 km od francouzského pobřeží Beaulieu-sur-Mer. Posádku tvořilo sedm lidí, včetně nového majitele. Na místo nehody byly vyslány záchranné čluny a všichni byli v pořádku dopraveni na břeh.

Video  50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes  - Profimedia
Video se připravuje ...

Milla ( 4. srpna 2023 17:18 )

Že pokud se ta loď jmenovala Cujo od začátku jak vyplývá z článku a nový majitel si ji nepřejmenoval tak to těžce nehraje,loď na které trávila Diana tu dovču se dozajista jmenovala JONIKAL.

Milla ( 4. srpna 2023 17:15 )

Úplně nejlepší na tom ještě je

Slepykral ( 4. srpna 2023 09:43 )

děkujeme za 1000 obrázků princezny Diany - nic proti ní - ještě že se dá najít originální článek, když chcete opravdu tu loď vidět.....

Zobrazit celou diskusi