Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hasiči z Žulové potřebují novou cisternu: Ve sbírce chtějí vybrat osm milionů

Autor: VaB - 
31. července 2023
15:34

Vyjíždějí k nehodám, požárům, kolapsům i k případům, kde jde o lidský život. Žulovští hasiči ale mají zastaralou techniku starší jak 15 let. Cisternu by rádi měli novou, město na ně nemá peníze a na dotace musejí dlouho čekat. Rozhodli se proto, že se na nový kus techniky pokusí vybrat peníze vlastní cestou.

Žulovští dobrovolní hasiči jsou v okolí jedna z mála jednotek, která to má oproti profesionálním hasičů z Jeseníku do odlehlých částí blízko. Často je proto posílají k dopravním nehodám, požárům, jejich služby využívá i záchranná služba. Jsou vybaveni defibrilátorem, mohou vyrážet zachraňovat i lidské životy.

Všechny tyto cesty musí absolvovat starou cisternou, kterou před 15 lety převzali od profesionálních hasičů. Několikatunový kolos s hasičským vybavením a majáky je už velmi zastaralý. Krom toho, že do něj nedají všechno potřebné náčiní, tak se její provoz a údržba začíná značně prodražovat. Problém může nastat i ve chvíli, kdy budou potřebovat rychle odjet a cisterna jednoduše nenastartuje. Jako se jim už dvakrát stalo. 

Chtěli by proto novou cisternu, město a ani dobrovolná jednotka nemá v kasičce miliony nazbyt. „Naše hasičská jednotka z Žulové se snaží získat nové hasičské vozidlo typu CAS. Jeho cena je ale vysoká, a proto se na vás obracíme s prosbou o pomoc. Zahájili jsme veřejnou sbírku,“ popisují hasiči na svých stránkách.

Nová cisternová automobilová stříkačka stojí ale více jak osm milionů korun. „Plánujeme zakoupit moderní vozidlo CAS, které bude vybaveno nejnovějšími technologiemi a vysoce kvalitním záchranářským vybavením. Toto vozidlo nám umožní poskytnout rychlou a efektivní pomoc obyvatelům města Žulová a okolí v případě požáru nebo jiných mimořádných událost,“ píšou dál.

Jednotku můžete podpořit zde. Krom toho prodávají například i svůj vlastní kalendář, který si nafotili. Sbírka by podle nich měla běžet až do března příštího roku, pokud se peníze nepodaří vybrat, budou ji prodlužovat.

Video  V Býkovicích na Blanensku vypukl lesní požár.  - Twitter HZS JMK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 31. července 2023 17:18 )

Ať si řeknou Černochové. Ta už rozházela 200 miliard za blbosti (hlavně, že to bylo od kamarádů z USA). Tak snad pár tisícovek ještě ze státní kasy vyškrábne na jednu cisterničku, která je pro lidi rozhodně užitečnější, než předražené létající rakve.

Zobrazit celou diskusi