Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výsledky výzkumu, které jste nechtěli slyšet: Klíšťata mohou létat!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: fik - 
25. července 2023
16:49

Vědci z Bristolské výzkumné univerzity nedávno přišli s objevem, že klíšťata a podobně velcí živočichové mohou létat na krátké vzdálenosti za pomocí statické elektřiny. Lidé věří, že by objev mohl přinést novou generaci sprejů proti klíšťatům a pomoci v boji proti borelióze.

Klíšťata nemohou přežít bez pití krve větších zvířat a jejich život závisí na nalezení vhodného hostitele. Tito paraziti jsou ale velmi malí a neumí skákat, přičemž většina klíšťat je sedavých a na hostitele mnohdy čekají na stéblu trávy, až půjde kolem. Tím by se jejich život mohl značně komplikovat.

Sam England, Katie Lihouová a Daniel Robert, vědci z Výzkumné univerzity z Bristolu, díky nedávnému experimentu zjistili, že by těmto potvůrkám v pohybu mohla pomoct statická elektřina. „Je to pravděpodobně poprvé a naposledy, co se mi to stane, že experiment funguje doslova napoprvé,“ okomentoval průběh experimentu Sam England pro National Geographic.

Video  Klíšťata mohou létat pomocí statické elektřiny  - YouTube/Science News
Video se připravuje ...

Vědci vystavili nymfy klíšťat velikosti jednoho milimetru statické elektřině a zjistili, že dokáží svá těla vystřelit vzduchem až několik centimetrů. „Když zvířata cestují například trávou nebo pískem, tření jejich pohybů vytváří elektrické náboje, které mohou být pozitivní, nebo negativní. Pokud mají tyto elektrické náboje opačnou polaritu, budou se navzájem přitahovat. V případě stejné polarity se od sebe budou odpuzovat,“ vysvětlil England. Při experimentu bylo zjištěno, že klíšťata mohou letět vzduchem ať už jsou vystavena kladným nebo záporným nábojům. 

Mnozí z nás statickou elektřinu známe v případě, kdy se nám postaví vlasy, když se otřeme o balónek. U něčeho tak malého jako klíště tato energie může stačit k tomu, aby parazita zvedla ze země. Zatímco současná studie se zaměřila na klíšťové nymfy, stejné podmínky by také fungovaly pro dospělá klíšťata a podobně velké živočichy, jako jsou například vši nebo roztoči.

krapotkin ( 26. července 2023 07:53 )

A co má být. Holt se nějaká klíštice zapomněla s mouchou a od té doby i klíšťata lítají.

Zobrazit celou diskusi