Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Myslel jsem, že to nezvládnu! Trosečník (51) popsal dva měsíce s pejskem na otevřeném moři

Autor: pma, ČTK - 
21. července 2023
10:45

Jednapadesátiletý námořník a dobrodruh Tim Shaddock se v dubnu vypravil na katamaránu z Mexika do Francouzské Polynésie. Během plavby ho ale zastihla bouře. Ta muži poškodila elektriku plavidla, a námořník tak na otevřeném moři strávil se svou fenkou Bellou téměř čtvrt roku, během kterého pil dešťovou vodu a jedl syrové ryby. V prvním rozhovoru po záchraně se Shaddock přiznal, že měl velké obavy o svůj život.

Když se v dubnu vydal Tim Shaddock (51) ze Sydney na plavbu z Mexika do Francouzské Polynésie, netušil, že bude muset bojovat o holý život. Svou cestu odstartoval ve městě La Pez, které leží na poloostrově Baja California. Do šest tisíc kilometrů vzdálené destinace ale Shaddock nedorazil.

Zhruba po dvou týdnech od vyplutí ho ve vlnách Tichého oceánu překvapila silná bouře. Na dobrodruhově lodi přestaly fungovat elektronické přístroje, a plavidlo tak bylo unášeno jen proudy Pacifiku.

Snědl jsem hodně sushi

Katamarán s dobrodruhem sdílela i fenka Bella. Ta se s mužem sblížila v Mexiku před jeho plavbou a odmítala ho opustit. „Vypadalo to, že si mě Bella našla uprostřed Mexika a nechtěla mě pustit. Snažil jsem se pro ni najít nějaký domov snad třikrát, ale ona mě pořád sledovala a lezla za mnou do vody. Je to krásné zvíře,“ popsal muž.

Námořníkovi během dlouhých týdnů na moři nezbývalo nic jiného než pít dešťovou vodu a jíst syrové ryby. „Snědl jsem tam hodně sushi,“ zavtipkoval později dobrodruh.

Čas si prý Shaddock krátil opravou lodi nebo plaváním v moři. Po více než dvou měsících přišla vytoužená záchrana. Shaddocka a Belly si všimla posádka vrtulníku mexické pobřežní hlídky, která jim na pomoc poslala loď lovící v oblasti tuňáky.

Symbolické rozloučení

Dobrodruh přiznal, že se skutečně bál o svůj život. „Jsem tak vděčný, že jsem naživu. Opravdu jsem si nemyslel, že to zvládnu,“ řekl námořník po záchraně médiím. Poděkoval nejen posádce lodi, kterého ho zachránila, ale i Belle, která mu dělala společnost. „To zvíře je mnohem odvážnější než já, to je jisté,“ svěřil se.

Do rodné Austrálie, kam se námořník v následujících týdnech vrátí, si ale psí parťačku vzít nemůže. Belly se nakonec symbolicky ujal jeden ze členů posádky lodi Maria Delia, který ji společně s dobrodruhem zachránil, a slíbil, že fenka bude v dobrých rukou.

Pro plavidlo, které Shaddocka s fenou zachránilo, to byla zřejmě kvůli modernizaci flotily jedna z posledních plaveb. „Lodi Maria Delia se dostalo úžasného rozloučení, které zachránilo lidský i psí život,“ sdělil šéf společnosti Grupomar Antonio Suárez.

janapu ( 21. července 2023 16:43 )

Věřit, nevěřit?
Ale vzdát se psa po těchto jejich /údajných/ společných útrapách, no to je ...řeknu slušně, k nechápání.
Takže asi scifi.

Zobrazit celou diskusi