Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak dokázaly děti přežít 40 dní v nebezpečné džungli? Holčička (13) zachránila sourozence díky hře na přežití

Autor: jel, ČTK - 
12. června 2023
05:00

Před šesti týdny se v kolumbijské džungli zřítilo malé letadlo Cessna 206. Všichni dospělí na palubě při nehodě zemřeli, havárii přežily čtyři děti. Těm se podařilo přežít v nebezpečném pralese dlouhých 40 dní! Zachránila je nejstarší Lesly, která znala jedlé plody a dokázala postavit jednoduché přístřešky pomocí stuh do vlasů.

Děti Lesly (13), Soleiny (9), Tien Noriel (4) a teprve roční Cristin cestovaly 1. května v malém letadle společně s matkou, pilotem a průvodcem. Nehodu však nikdo z dospělých nepřežil. 

Na záchranu děti čekaly dlouhých 40 dní, během kterých dokázaly přežít v pralese plném nebezpečných živočichů, kde se pohybují také členové drogových kartelů. Lesly podle Daily Mail uvedla, že věděla, že se v lese nachází mnoho jedovatých plodů a znala ty jedlé. Díky mašlím do vlasů se jí také podařilo postavit primitivní přístřešky a dokázala se postarat i o maličké miminko, a tak přežila i nejmladší Cristin.

Matka dětí pocházela z domorodé komunity a většinu znalostí o pralese se dívka naučila od své babičky. Dědeček Fidencio Valencia (47) uvedl, že jeho vnoučata byla velmi slabá, ale byla šťastná, že znovu vidí svou rodinu. 

Babička doplnila, že Lesly se často o své sourozence starala, když jejich matka byla v práci. „Jsem velmi vděčná a děkuji matce zemi, že se vrátily živé,“ řekla.

„Byli dehydrovaní. Ale celkově je jejich stav přijatelný. Jsou mimo nebezpečí,“ konstatoval ministr obrany Iván Velásquez. „Jsou trochu neklidné z toho, že kolem sebe vidí tolik lidí, ale zotavují se, trochu mluví. Je to velká radost je takhle vidět,“ dodal ministr na závěr návštěvy u jejich lůžka ve společnosti prezidenta Gustava Petra a jeho rodiny.

Zvláštní hold vzdal Velásquez nejstarší ze sourozenců, 13leté Lesly. „Díky ní se ostatním třem podařilo přežít, a to díky její péči a znalosti džungle,“ konstatoval. „S dětmi jsme často hrály hry na přežití v džungli,“ prozradila navíc dívčina teta.

Video  Osudným se stal výlet malým letadlem pro sympatickou Turkyni Burcu Saglamovou.  - Facebook
Video se připravuje ...

lucie13 ( 12. června 2023 18:00 )

Jsou všechny pohublé, ale zázrak, co ty děti dokázaly. Městské děti by to těžko přežily. Mně by bylo na nic i z té hmyzí havěti.

lokii ( 12. června 2023 15:17 )

At uz to ta trinactileta holcicka zvladla jakkoliv, je to neco, co by nezvladl mnohy dospely.
Dokazat uklidnit ty mladsi deti, ktere byly urcite neskutecne vystrasene, postarat se o rocni dite - opravdu nemam dostatek slov k tomu, abych vyjadrila to, co citim.
Preji detem uz jen klidny zivot a hlavne hodne zdravi - toho dusevniho i fyzickeho

Zobrazit celou diskusi