Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak umírali: Král dítě se měl ženit, místo toho mu strojili pohřeb. Zabily Pohrobka otrávené ředkvičky?

Autor: mc - 
24. června 2023
13:35

Je to jeden z těch známějších příběhů z české historie - Ladislav z rodu Habsburků, jehož přídomek se mu stal jménem. Narodil se až po smrti svého otce, proto se stal Pohrobkem. Za jeho života české země prožily bouřlivé časy, Ladislav ale sám zemřel až neuvěřitelně mlád. Bylo mu pouhých 17 let, když během příprav na svatbu náhle onemocněl a za tři dny zemřel. Zavraždil ho snad následník trůnu Jiří z Poděbrad? Nebo to byl tolik obávaný mor?

Když Pohrobek zemřel, zemský správce Jiří z Poděbrad povolal bradýře k balzamování těla. Jenže ti si všimli, že mladičký král měl zčernalý obličej a všude po trupu tmavé skvrny. Odmítli se těla vůbec dotknout, báli se černé smrti. Dýmějový mor se totiž mimo jiné projevuje i lézemi na kůži. Místo balzamování Pohrobkovi patrně jen nalíčili zčernalou tvář, aby mohl být druhý den vystaven v otevřené rakvi. Podle dobových svědectví bylo břicho mrtvoly nápadně vzedmuté, ačkoliv byla zima a bylo to sotva 24 hodin od královy smrti.

Jenže náhlá smrt Ladislava Pohrobka vzbuzovala otázka. Král byl mladý a zdravý muž, dýmějový mor tou dobou v Praze neřádil, nejsou hlášena další s ním spojená úmrtí kolem krále, jeho smrt byla navíc příliš rychlá. Mohl mu snad někdo usilovat o život? Nasnadě bylo podezírat nástupce na český trůn Jiřího z Poděbrad - jeho žena měla prý Pohrobkovi podat otrávené jablko. Až emeritní paleoantropolog Emanuel Vlček dokázal očistit jeho jméno.

Pohrobkovy ostatky byly z jeho rakve vyjímány tolikrát, že se poztrácela celá řada drobnějších kostí a zbytek utrpěl rozsáhlá poškození. Spolu s ostatky tak k objasnění možné příčiny smrti přibrali i dobové prameny. Staré letopisy české podaly poměrně podrobnou informaci o Ladislavově nemoci. První přišly bolesti hlavy a končetin, předtím ale prý král trpěl

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.