Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak umírali: Francouzského krále popravili revolucionáři gilotinou. Co se s člověkem děje po useknutí hlavy?!

Autor: mc - 
27. května 2023
09:00

Když francouzský král Ludvík XVI. povolil gilotinu jako humánnější a efektivnější způsob vykonávání ultimátního trestu, rozhodně netušil, že se mu nový popravčí stroj stane osudným. Dokonce autorům prototypu poradil, aby použili šikmou čepel místo zahnuté. Gilotina se nakonec stala jedním ze symbolů francouzské revoluce, kdy během necelého roku krom Ludvíka a jeho manželky Marie Antoinetty zemřelo pod čepelí gilotiny více jak 17 000 lidí. Až do dnešních dní se lidé nemohou shodnout, zda je smrt gilotinou skutečně tak humánní nebo naopak neuvěřitelně krutá.

Na trůnu strávil Ludvík XVI. 18 let. Stal se posledním francouzským králem před Velkou revolucí. Před nenávistí společnosti mu nepomohl ani fakt, že se snažil vládnout podle osvíceneckých ideí - tedy mimo jiné zakázat nevolnictví, zrušit daň z pozemků a práce či zvýšit toleranci vůči nekatolickým náboženstvím. Společností byl ale vnímán jako konzervativní a nerozhodný, což se v očích většiny spojovalo s neustálou tyranií mocných v absolutistické monarchii. Odpor společnosti ho pak i s manželkou Marií Antoinettou doslova semlel - nedokázal zastavit vyhlášení konstituční monarchie, čekal na intervenci ze zahraničí a tím dále poškodil svou pověst. Netrvalo dlouho a král byl svržen.

Video  Co vám ve škole neřekli: Proč to francouzskému králi nešlo v posteli?  - Ivona Loutocká, Jana Říhová
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Skončil ve vězení a o půl roku později i na popravišti. Přímo pod gilotinou, kterou před nedávnem sám nahradil metodu lámání kolem jako způsob popravy. Na popravišti přednesl krátkou řeč, ve které odpustil těm, kteří ho odsoudili na smrt. Prohlásil, že není vinný jediným ze zločinů, za které ho odsoudili, a pomodlil se za osud Francie. Vypadalo to, že by rád pokračoval, ale generál národní gardy dal příkaz k bubnování, čímž královu řeč ukončil. Pak byl Ludvík rychle popraven. Různá dobová svědectví se podstatně liší ohledně toho, jak se král choval - někteří tvrdí, že při odchodu na věčnost zachoval důstojnost, jiní, že při dopadu čepele král vydal bolestivý

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.