Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Tchýně vám cpe cukroví? Kolega na vás nepříjemně sahá? Jasmína poradila, co dělat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. května 2023
09:54
Autor: pdc, ub, jim - 
21. května 2023
05:00

Asi každý zná situace, kdy s vámi někdo manipuluje nebo vás vystavuje do situací, které vám nejsou příjemné. Lektorka Jasmína Houdek v podcastu Už budu! poradila, jak odpálkovat neodbytnou tchýni nebo poslat do správných mezích kolegu, který na vás příliš horlivě sahá.

Již několik let vyučuje Jasmína Houdek v rámci Moderní sebeobrany, jak předejít momentům, během nichž kdokoliv naruší naše hranice. Agresoři, predátoři nebo lidé zneužívající svoji moc, podle Jasmíny neublíží své oběti hned, ale svůj tlak postupně zvyšují, až to mnohdy dojde do extrému. Pro příklad nemusíme chodit daleko...

Video Už budu! Celý záznam besedy s Jasmínou Houdek z Prahy - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

„Všichni jsme byli mnohokrát v situacích, kdy někdo překračoval naše hranice. Třeba když nás nutili o Velikonocích, abychom jedli velikonočního beránka. Anebo, abychom si nechali dát koledu od všech mužů ze sousedství, kteří byli všichni velmi výrazně a silně opilí,“ uvádí jednu z mnoha situací. Jak na ně?

Podcastová dámská tour Podcastová dámská tour | Blesk

„Když se něco takového stane, když začnete mít divný pocit žaludku, začnete mít strach nebo naopak úplně zamrznete a nevíte vůbec, co máte říct. Tak na prvním místě to nikdy neignorujte, nikdy nedělejte, že se nic neděje,“ radila Jasmína publiku v pražském klubu Rock Café v rámci Podcastové dámské jízdy. 

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Za druhé - pokud na vás někdo sahá, tak nikdy nemáte analyzovat, jestli máte divný pocit oprávněně nebo ne. Může se samozřejmě stát, že člověk, který na vás sahal, udělal špatný vtip. Rozlišit to lze poměrně snadno. „Jestli je prase nebo udělal jen přešlap, poznáte, když se ohradíte a on se omluví,“ říká Jasmína, že pokud nezazní upřímná omluva, narazili jste na hulváta, prasáka, blbce, ale také možná na predátora nebo agresora. 

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666.

A jak se vymezit? „Řeknete důrazným, silným hlasem: ‚Tohle mi vadí, takhle na mě nesahej.' Když to řeknete slabě, tak vám to nikdo neuvěří. To musí být, jako když bičem mrská, musíte mít hlas jako zbraň. Takže to říct přísně a klidně se zamračit!“ radila Jasmína s tím, že větu nezměkčujte žádným „prosím nebo mohl bys“. O hranicích se totiž nevyjednává. A jak na tchýni, která vám pořád dává vajíčka, která nechcete, doma je nikdo nejí a štosují se v lednici?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.