Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Norka žije v nejsevernějším městě světa: Tma a lední medvědi!

Autor: rc - 
18. května 2023
19:14

V nejseverněji položeném městě na světě žije Eveline Lundeová. Město Longyearbyen leží na norském souostroví Špicberky. Ačkoliv už tam bydlí několik let, stále si prý zvyká na polární podnebí. Když se na Špicberky přestěhovala, byla překvapená, že tam nejsou žádné stromy a těžko si zvykala na život v půlročním světle nebo tmě.

Ve městě Longyearbyen, které leží na norském souostroví Špicberky, to vypadá jako ve skutečném ledovém království. Ovšem život tam není žádný med. To potvrdila Eveline Lundeová. Ta se do Longyearbyenu přestěhovala před několika lety z norského Osla. Říká, že život v nejseverněji položeném městě světa rozhodně není pro slabé povahy.

Půlroční světlo a tma

Když se do města přestěhovala, podivila se. Nebyly tam žádné stromy. V letních měsících, kdy půda mírně rozmrzne, se prý alespoň objeví květiny. Ovšem obyvatelé ani turisté je nesmí trhat. Další věcí, na kterou si musela zvykat, byl život v půlročním světle nebo tmě.

Zhruba od dubna do srpna je v Longyearbyenu nepřetržitý den. „Mnoho místních si zakrývá okna hliníkem," uvedla Eveline pro britský deník Daily Mail s tím, že od listopadu do února se zase krajina zahalí do tmy. 

Lední medvědi

Na Špicberkách je široká populace ledních medvědů. Podle Eveline si na ně místní musí dávat pozor a doporučuje se, aby lidé u sebe nosili pušky.  V supermarketech či na poštách prý fungují úschovny, kde si dokonce lidé mohou zbraně uložit, než si vyřídí své pochůzky. Lední medvědi jsou v Norsku chráněni a je nelegální je zabíjet. Nicméně jak Eveline poukazuje, pokud se člověk ocitne v život ohrožující situaci, může vystřelit.

Eveline zavzpomínala na situaci, kdy lední medvěd „zabloudil“ do města. Stalo se tak prý v roce 2019 během vánočních svátků. Naštěstí prý bylo brzy ráno a tak venku nebylo moc lidí. „Nakonec policie medvěda vyplašila,“ vzpomínala Eveline.

Úchvatná příroda

Špicberky nabízí nádherné přírodní scenérie. Ledovce prý pokrývají až 60 procent souostroví. Nachází se tam mnoho ledových jeskyní. „Se správnými přilbami, hroty a světlomety můžete bezpečně prozkoumat jejich krásné ledové útvary,“ popsala Eveline, která o svých dobrodružstvích vypráví na sociální síti instagram.

Video  7 nejkrásnějších silnic v Evropě pro milovníky divokého řízení i nádherné přírody  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi