Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští váleční hrdinové: Milana zabil sebevražedný atentátník, Jiřího nakonec udolala rakovina

Autor: VaB - 
17. března 2023
16:04

17. března, rok 2008, Afghánistán. Česká speciální jednotka Vojenské policie byla při ochraně kolony humanitárních pracovníků napadena sebevražedným atentátníkem. Výsledkem je jeden mrtvý český voják Milan Štěrba, dva Dánové a čtyři Afghánci. Přežil Jiří „REGI“ Schams. Novodobý válečný hrdina však po několika letech prohrál boj s rakovinou.

Milan Štěrba s Jiřím Schamsem byli zkušení vojáci, kteří za sebou měli už několik zahraničních misí. Štěrba sloužil v Bosně, Iráku i Afghánistánu. Ne nadarmo mu říkali Bosna. Jeho kolegové ho později popisovali jako precizního člověka, co by pro ostatní udělal cokoliv. I když šlo o boj o život.

Řádil sebevražedný atentátník

Osud na oba udeřil 17. března roku 2008, přesně před patnácti lety. Pro vojáky z dnes již neexistujícího Útvaru speciálních činností (SOG) Vojenské policie to byla další rutinní patrola. Tehdy v afghánské provincii Hilmand prováděli ochranu osob a významných objektů.

V okrese Gerešek onen osudný den doprovázeli dánské humanitární pracovníky. Kolem 9:30 je ale překvapil sebevražedný atentátník, který se u jejich konvoje odpálil. Výbuch skončil mimořádně tragicky. Útok nepřežili dva Dánové, čtyři Afghánci a velitel ochranného týmu Milan Štěrba. Schams byl vážně zraněn, dva měsíce ležel v kómatu a lékaři mu nedávali moc šancí na přežití.

Milan Štěrba se stal prvním českým padlým vojákem v boji od konce 2. světové války. Bosna byl ze všech vojáků k atentátníkovi v době útoku nejblíže, neměl šanci na přežití. Jiří Schams měl po výbuchu v těle několik střepin, dvě se dostaly i do mozku. Byl v té době na pokraji smrti.

Bojoval do poslední minuty

Schams po výbuchu absolvoval mnoho operací. Dokázal přežít. I přes to, že byl upoután na vozíček, byl aktivním veteránem. Stal se iniciátorem nadačního fondu Regi Base, který dodnes pomáhá válečným veteránům, policistům, hasičům i záchranářům.

„Regiho“, jak Jiřímu všichni říkali, pak ale čekala další bitva. Bojoval s rakovinou, která ho sužovala dalších sedm let. V lednu roku 2015 prohrál. Za přeletu Gripenů a dvou bojových vrtulníků byl s poctami zpopelněn ve strašnickém krematoriu. Stejně jako Štěrba byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka.

Zobrazit celou diskusi