Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Lékař čelí obvinění ze zabití těhotné ženy (†22): „Jsem nevinný,“ hájí se

Autor: štt - 
18. února 2023
18:17

Již sedm let uběhlo od tragédie, ke které došlo v nemocnici v Třebišově. Na porodním sále zemřela mladá matka spolu s dítětem. Kvůli možnému pochybení lékařů se případ dostal až před soud.

Dvaadvacetiletou Stelu trápily silné bolesti břicha. Vystrašený manžel ženu zavezl do nemocnice, kde ji lékaři ihned přijali na operačním sále. „Musela jít na císařský řez, jelikož dítěti nebilo srdce,“ vzpomíná pro Noviny.sk manžel Štefan Kállaj.

Bohužel dítě zákrok nepřežilo. Mimo to se nešťastné ženě zhoršil její zdravotní stav. Lékaři zjistili, že má vnitřní krvácení, a znovu ji odvezli na sál. Pacientka však po náročné operaci zkolabovala. I přes poskytnutou resuscitaci se Stelu nepodařilo zachránit.

Dle znalců vinu za ženinu smrt nese pečující lékař, který se neporadil se specialistou, aby ženu převezli na jiné pracoviště. „Bez příslušné znalosti v oboru anesteziologie a intenzivní medicíny správně neprovedl všechny lékařské úkony související s léčbou pacientky,“ uvedla mluvčí Krajské prokuratury v Košicích Jarmila Janová.

Lékař se u soudu prohlásil za nevinného, ale odmítl vypovídat. Jelikož měla mladá žena vrozené onemocnění sleziny, lékaři nemohli zaručit šanci na její přežití. To potvrzuje i závěr šetření, které provedl Úřad pro dohled nad zdravotní péčí.

Přesto lékař čelí obvinění z trestného činu zabití. „V případě prokázání viny hrozí obžalovanému trest odnětí svobody na 2 až 5 let,“ uzavírá Janová.

Video  Lékař čelí obvinění ze zabití těhotné matky (†22).  - noviny.sk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 19. února 2023 06:58 )

Felčaři jsou vždycky nevinní.

Zobrazit celou diskusi