Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslední český rytíř Josef Menčík: Na koni vyjel proti nacistům!

Autor: rix - 
18. prosince 2022
16:50

Nepoužíval elektřinu, jezdil na koni a nosil zbroj. Nešlo ale o blázna, Josef Menčík byl posledním českým rytířem! Na tvrzi rád přijímal návštěvy a pořádal exkurze pro školy. Když Československo obsadilo nacistické Německo, vyjel proti vojenské koloně v plné zbroji na koni.

Příběh posledního českého českého rytíře se začal psát, když v roce 1911 vyhořela tvrz Dobrš. Josef Menčík využil situace a rozhodl se, že stavení na vlastní náklady opraví. Ostatními obyvateli byl považován za podivína, ale on si chtěl splnit sen. Když bude mít vlastní tvrz, k tomu stát se rytířem pak bude chybět jen kousíček. 

A cílevědomému romantikovi se to podařilo. Sídlo opravil tak, aby vyhovovalo středověkým standardům. Pak už jen stačilo opatřit si zbroj. Tu si nechal dovézt ze zahraničí. Většinu si zajistil dovozem z Francie.

Z podivína se pomalu stával oblíbenec celého okolí. Josef Menčík měl všechny rytířské atributy. Čest a ctnost u něho byly na prvním místě. Dokonce za ním začaly jezdit zájezdy školáků. Těm vyprávěl o historii a navlékal je do rytířské zbroje. I přes uspěchanou dobu u něj lidé nacházeli romantiku a klid.

Aby taky ne, na moderní vymoženosti ho neužilo. Nevyužíval žádnou elektřinu a doma si svítil výhradně svíčkami. Zahřát se velmi často chodil do hospody. A když mu byla zima i tam, nepohrdnul dobrým rumem a slanečky. 

Když v roce 1938 Sudety obsadili nacisté, chtěl vzít osud do svých rukou. Podle webu kabinezkuriozit se nasoukal do své zbroje, nasadil si helmu, do ruky vzal halapartnu a vyrazil na zteč. Nacisté ho považovali za blázna a nechali ho být. Ve svém obydlí nakonec Josef Menčík žil do roku 1945, než mu byla znárodněna. Zemřel ve věku pětasedmdesáti let. 

Video  Rytířské souboje byly velice intenzivní.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi