Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hororová dovolená Čechů na Madagaskaru: 17 rekreantů skončilo v péči lékařů!

Autor: pma, inf, idh - 
12. prosince 2022
18:46

Turisté, kteří odletěli na ostrov Madagaskar na začátku prosince, na poklidnou a uvolňující dovolenou zřejmě vzpomínat nebudou. Téměř dvě desítky z nich během rekreace přepadly střevní a žaludeční potíže a sedmnáct z nich skončilo v péči tamních lékařů, někteří dokonce na kapačkách. Podle turistů byla na vině tamní kuchyně, podle cestovní kanceláře šlo prý jen o nezvyk na teplé prostředí.

Chtěli si před Vánoci užít klid a načerpat síly na sváteční shon, namísto toho je však čekalo několik dní bolestí a nevolnosti. Řeč je o turistickém zájezdu, který odletěl s cestovní kanceláří Čedok na africký ostrov Madagaskar na začátku tohoto měsíce.

„Přiletěli jsme sem v neděli brzy ráno. V pondělí se u skoro celého hotelu, a to nejen u českých cestujících, objevily závažné střevní potíže, a sice silné zvracení a průjmy,“ sdělil TV Nova jeden z Čechů, který na dovolenou odletěl.

Delegátka na hotel nedorazila?

Podle slov turisty v péči lékařů muselo skončit celkem sedmnáct Čechů, většina z nich dokonce skončila na kapačkách. Další problém podle rekreanta nastal v momentě, kde se nemocní lidé nedokázali domluvit s personálem hotelu. Mezi českými turisty byly totiž i starší ročníky, které se zaměstnanci hotelu nedokázali dorozumět.

Vrcholem podle výše zmíněného Čecha byl fakt, že na hotel s nemocnými nedorazila delegátka cestovní kanceláře, která jim pobyt na Madagaskaru zprostředkovávala. Podle Čedoku prý ale s turisty v kontaktu byla. „Schůzky se konaly hned v neděli po příletu, mimořádné setkání pak delegátka svolala na úterý, právě kvůli zdravotním komplikacím několika cestujících. Naši delegáti byli od začátku se všemi v kontaktu, maximálně nápomocní,“ objasnila Blesku mluvčí cestovky Kateřina Pavlíková.

Uvedla také, že lékař vyloučil, že by se jednalo o otravu jídlem. „I přes to jsme naše partnery požádali o kontrolu hotelu, který nás ubezpečil, že byla strava v pořádku a tyto komplikace nemají všichni návštěvníci. Jakékoli detaily o zdravotním stavu klientů však nemůžeme poskytovat a delegáti ani nemají oprávnění tlumočit lékařskou diagnózu, k tomu je pověřená pouze asistenční služba pojišťovny, u které mají uzavřené cestovní pojištění,“ řekla Pavlíková.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Egyptě  - Videohub
Video se připravuje ...

Turisté se domnívají, že jejich zdravotní obtíže pramení z tamního jídla. Od začátku týdne tak prý podle výpovědi Čecha všichni přežívají na pečivu a čisté rýži. To ale podle TV Nova Pavlíková popírá. Blesku sdělila: „Podle místního lékaře mohly být problémy způsobené změnou prostředí a vyššími teplotami oproti chladné Evropě. V afrických zemích může hrát roli také konzumace vody, která není pitná, proto se doporučuje v těchto lokalitách pouze balená voda, a to i pro čištění zubů. I přes to, že máme doložené lékařem, že jsou služby v pořádku, na žádost jsme klienty dvou pokojů přestěhovali na jiné místo, s dalšími řešíme možnosti vzhledem k volným kapacitám. Věříme, že u zákazníků potíže brzy odezní a zbytek dovolené stráví poznáváním tohoto nádherného ostrova.” 

Žádný problém neměli jen dva turisté

Někteří klienti byli podle mluvčí na vlastní žádost přeloženi na jiný hotel. To, zda jim ale bude případný finanční rozdíl doplacen cestovní kanceláří, neuvedla. Podle Čecha, který do madagaskarského Orangea Beach Resortu odcestoval, neměli z celého zájezdu jakýkoliv problém jen dva turisté. Více než patnáct Poláků prý bezprostředně po začátku střevních potíží odletělo zpět do Polska.

Uživatel_5612627 ( 14. prosince 2022 16:59 )

O tom lemurovi jsem slyšel a delegát přímo na výletě reagoval že to není pravdepodobne a nikdy o tom neslyšel.Vcera střevní problémy ještě na hotelu nebyly u nových klientů...dnes již problémy mají a byl na Orangea Beach resort opět doktor.

Brusinka Borůvková ( 14. prosince 2022 07:39 )

Byla jsem od 26.11. do 4.12. v hotelu Voi Amarina. Tyto problemy mel temer cely hotel, zvraceni, prujem, teploty. Urcite to nebylo z prejidani, vyber jidla byl velice omezeny a sklada se predevsim z ryze, vodu jsme pili balenou. Personal neni moc vybaven znalosti anglictiny, takze je problem se domluvit. Zdravotni sestra (pokud to opravdu byla zdravotnice) na tom neni o moc lepe a davala vsem ceske leky, ktere zrejme nafasovala od Cedoku. Lekar se na hotelu nevyskytoval. Hygiena v jidelne nebyla nejlepsi, nadobi nebylo uplne ciste. ale snazili se. Pokoje byly na 1. Co me fakt nastvalo, byla delegatka, kterou zajimalo jen vybrani penez za vylety a jinak neresila nic. Na ostrove me kousl do krve lemur, tak jsem ji psala, jak postupovat a prisla odpoved, ze nemuze odpovedet, ze neni doktor. Nakonec jsem musela kontaktovat sveho lekare a nyni podstupuji ockovani na vzteklinu. Myslim, ze aspon nejake minimum by delegatka mela vedet. Byla tak uplne k nicemu. Jinak Madagaskar byl nadherny...

Uživatel_5612627 ( 13. prosince 2022 16:47 )

Jsem stále v Orangea Beach resort a píšu z Madagaskaru.Muzu potvrdit že se tu tyto věci opravdu staly a jsem ten co problémy neměl.Další zákazníci co nové přiletěli po třech dnech zatím žádné problémy nemají.Cestovku bych neřešil protože Čedok nikdy neuzna reklamaci a tiskový mluvčí z židle ani nemuze vedet co se opravdu deje a bude si drzet
dobre kreslo ..Hotel se rozhodne zachoval solidně a dával vodu na každý pokoj což tu normálně nefunguje.Nebyla účtována nikomu hotelova taxa a výdej jídla je s obsluhou.To samozřejmě nesmaze co se stalo ale problemy byly i na ostatnich hotelich.Jidlo je určitě velmi dobre což uznali i co měli problémy.I z dobrého jídla může být zle.Kazdy si musí sáhnout do svědo­mí..­.pře­jídá­ní,al­kohol­,žád­ný pohyb,odpůrci veškerého očkování které já mám maximální.I v tom může být velká myšlenka.

pyty007 ( 13. prosince 2022 07:11 )

My byli v rijnu na Madagaskaru a rozhodne hezci dovolenou jsme jeste nezazili. Nebyli jsme v tomto hotelu.Ale pri zpatecnim letu si nekteri klienti na tento stezovali. Byla jsem velmi rada, ze jsme vybrali jiny a hlavne uzasny hotel. A pokud bude nekdy prilezitost, radi bychom se vratili a zazili jeste vic. Madagasar potazmo Nosy Be o kterem je tady rec, je nadherny ostrov a uplne jiny svet.

jameson ( 13. prosince 2022 01:39 )

Sním všechno, co mi dají, ať se to ještě hýbe, nebo naopak už dávno nehýbe, zeleninu, hlad je hlad.
Co se nesní k večeři, to se přiklopí síťkou, aby na to nelétaly mouchy a ráno se to dojí ke snídani, případně k obědu.
Ložené jen tak venku, za teplých nocí a ještě teplejších dní.
Hygienik by se střelil do hlavy, ale v TH naprosto normální věc.

Zobrazit celou diskusi