Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Luxusní tryskáč v červeném sametu: Soukromé letadlo Elvise Presleyho (†42) jde do dražby!

Autor: pma - 
3. prosince 2022
08:43

Rok před svou smrtí si legendární rock'n'rollový zpěvák Elvis Presley (†42) pořídil v pořadí už třetí soukromý tryskáč. Lockheed 1329 Jetstar byl vyroben roku 1962  a pyšnil se luxusními sametovými potahy na sedačkách, dřevěným interiérem a devíti místy pro pasažéry. Letoun byl před pěti lety v aukci vydražen za v přepočtu necelých 10 milionů korun. Na kolik se jeho cena vyšplhá v letošní aukci, není zatím jisté.

O Králi rock'n'rollu, Elvisu Presleym je známo, že miloval luxus. Jeho sídlo Graceland, ve kterém pobýval až do své smrti v roce 1977, skrývalo bohatý interiér, o kterém by si běžní smrtelníci mohli jen nechat zdát. V domě, který je od roku 1982 taktéž muzeem, návštěvníci najdou například bazén, nahrávací studio ale i vodopád.

Přepychem se zpěvák rád obklopoval i v dopravních prostředcích, které vlastnil. Elvis si za život pořídil tři soukromé tryskáče, kterými se on a členové jeho kapely přepravovali po celých spojených státech. Posledním pořízeným letounem se rok před zpěvákovou smrtí stal Lockheed 1329 Jetstar vyrobený roku 1962.

Po pěti letech je letoun znovu na prodej 

Král rock'n'rollu společně s otcem Vernonem nechal letadlo upravit tak, aby se mu líbilo a cítil se v něm pohodlně. Podlahu i sedadla nechal potáhnout výrazným červeným kvalitním sametem, vnitřek obložil dřevem a nainstaloval do stroje na svou dobu moderní hudební přehrávač a televizi.

Video  Elvis Presley – Od sexuálního symbolu po totální vyčerpání. Jak král rock 'n' rollu změnil hudbu  - Videohub
Video se připravuje ...

Od roku 1987 byl poslední Elvisův tryskáč uložen na „hřbitově letadel“ v americkém Roswellu v Novém Mexiku, kde zůstal v původním stavu, v jakém ho hudebník používal. V roce 2017 bylo letadlo vydraženo za v přepočtu necelých 10 milionů korun. Po pěti letech jde stroj do aukce znovu.

Je to kus letecké minulosti 

„Elvisův vliv na hudební průmysl je patrný po celém světě. Toto je příležitost pro nového majitele, který může získat extravagantní kus letecké minulosti. Je to možnost zažít lety v prostoru plném rock'n'rollové fantazie,“ uvádí na webu Mecum Auctions.

Proč je poslední umělcův letoun znovu k mání, není zatím jisté. Pokud si jej nový majitel koupí, bude muset zajistit nový motor a upravit kokpit, aby s ním dalo létat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi