Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapec se kvůli havárii v Černobylu narodil s polovinou těla: I přesto překypuje odhodláním

Autor: rix - 
26. listopadu 2022
15:04

Tim Mason se narodil v Moskvě bez dolních končetin a pouze s jednou rukou v důsledku radiace z havárie v Černobylu. Byl umístěn do sirotčince, ale druhou šanci mu dala náhradní máma. Rozpovídal se o svém podivuhodném životě. 

Jaderná havárie v Černobylu ovlivnila života statisíců lidí. Jedním z nich byla i matka Tima Masona. Bohužel schytala tolik nebezpečné radiace, že byl poškozen i její plod. Když se malý Tim narodil, zbavila se ho kvůli jeho postižení v sirotčinci. 

Na kloučka se po třech letech přeci jenom usmálo štěstí. Adoptovala ho Virginia Masonová, která přijela do Ruska poté, co si přečetla o jeho strastiplném osudu. Hocha se ujala i přesto, že lékař byl k jeho budoucnosti skeptický. 

Mýlil se. Tim se i s náhradní maminkou přestěhoval do USA, kde žije plnohodnotný život. A dokonce cvičí. „Lidé si myslí, že postižení lidé nemohou sportovat, ale to není pravda,“ uvedl hrdě. Sport je pro něj psychologickou očistou. „Moc mi cvičení pomáhá,“ potvrdil. 

„Lidé by si rádi mysleli, že jen sedím v pokojíčku bez půlky těla, ale já se každý den probouzím s tím, že chci být nezávislý,“ vysvětloval odhodlaně pro deník Daily Star. „Snažím se lidem dokázat, že se mýlí,“ řekl s tím, že si dokonce pořídil psa, o kterého se i přes hendikep dokáže postarat. „Jediné, s čím potřebuji pomoc, je odvézt ho k veterináři,“ podotkl. 

Navzdory tomu, že se nenechal svým hendikepem zdržet, jisté problémy přeci jen přiznal. „Randění je opravdu náročné,“ poukázal s lehkým úsměvem. „Holky na profilu vidí, že jsem postižený a tím to hasne. Neví už ale o tom, jak silný jsem,“ dodal Tim. 

Video  Ivošek (6) z Prahy trpí po předčasném porodu obrnou, ale cvičení a rehabilitace jeho zdravotní stav velmi zlepšují  - rodinný archiv
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi