Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velká ovčí záhada: Stádo chodí už několik dní v kruhu

Autor: rc - 
24. listopadu 2022
19:22

Po sociálních sítích začalo kolovat podivné video z Vnitřního Mongolska. Ve videu stádo ovčí na farmě chodí v soustředěném kruhu. Stádo se v kruhu pohybuje téměř tři týdny. Na sítích začali okamžitě lidé spekulovat, co takové jednání zvířat mohlo způsobit. Někteří připomínají seriál Akta X a jiní naopak tvrdí, že ovce pouze následovaly svého „vůdce“. Odborníci mají ale jiné názory.

Scénu jako vystřiženou z hororového filmu či seriálu se podařilo natočit v severní Číně v oblasti Vnitřního Mongolska. Kamera tam zachytila chvíli, kdy stádo ovcí začalo chodit v soustředném kruhu. Majitelka ovcí Miao pro deník New York Post uvedla, že pár ovcí zničehonic začalo chodit za sebou v kruhu a ostatní ovce se k nim pomalu přidávaly. Farmářka dodala, že na farmě se nachází až čtyřiatřicet chlévů s ovcemi, ovšem podobné chování vykazovaly pouze ovce z ovčínu číslo třináct. Vše začalo 4. listopadu.

Video se objevilo na sociálních sítích a strhlo obrovský poprask. Lidé začali spekulovat, co za tak podivným chováním ovcí stojí. Někteří připomínali seriál Akta X a jiní zas tvrdili, že ovce vstoupily do „spirály smrti“. Další zas přišli s domněnkou, že ovce jednodušše slepě následovaly svého „vůdce“.  

Nicméně televize ABC uvádí, že by za tím mohlo být bakteriální onemocnění zvané listerióza. Onemocnění je rovněž známé jako „nemoc kroužení“. Bakterie, které nemoc způsobují, se vyskytují v krmivu pro dobytek a půdě. Nicméně podle profesora Andrewa Fishera z univerzity v Melbourne zvířata ve videu nevykazují příznaky. Podle něj se zvířata, která trpí listeriózou, nepohybují v soustředěných kruzích. Dodal, že spíš tímto způsobem reagovaly ovce na to, že jsou drženy v malém a uzavřeném prostoru.

Video  Desítky ovcí na farmě ve Vnitřním Mongolsku chodily v soustředěném kruhu.  - Twitter
Video se připravuje ...

„Jakmile jsem se na to podívala, pomyslela jsem si: nikdy jsem neviděla chovat se ovce takhle,“ uvedla Emma Doyleová, odbornice na hospodářská zvířata. Doyleová uvedla, že ovce dozajista nechodily v kruhu celých dvanáct dní a že to na ni působí tak, že doprostřed dali něco, co ovcím brání, aby tam chodily. „Nevydrží dvanáct dní bez vody a jídla. Je to velmi podivné a na první pohled mi to přijde jako malý podvod,“ uzavřela.  

turista.z. ( 25. listopadu 2022 08:13 )

bre-burda ( 24. listopadu 2022 22:06 )

Nic divného. Ovce jsou vyznavačky islámu! Tam také tisíce věřících chodí jako ovce kolem Ka'by, krychlové stavby uprostřed Velké mešity v Mekce a kamenují ďábla. Uvnitř svatyně mají být obrazy proroků a andělů, také pár beraních rohů, podle tradice patřící beranovi, jehož Ibrahím obětoval namísto syna Izmaele. Tak čemu se divíte?

offline ( 24. listopadu 2022 20:35 )

To není žádná záhada. Přijel tam na pár dní Vrabel.

frantacizek ( 24. listopadu 2022 19:47 )

hlavně by měly dostat Kinedryl už v téhle fázi..zejméně pokud táhnou na nějaký rekord.. aby vydržely

Zobrazit celou diskusi