Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejhorší horské neštěstí v britské historii: Během školního výletu umrzlo pět dětí a instruktorka

Autor: štt - 
25. listopadu 2022
19:33

Skupina školáků vedených učitelem chtěla v listopadu 1971 zdolat druhou nejvyšší horu Velké Británie. Po cestě je zastihla sněhová bouře a pět ze šesti dětí zemřelo. Stejně jako vedoucí. I po 50 letech si spolužáci nesou ze ztráty svých kamarádů trauma.

Catherine Murray Brownová, které je dnes 67 let, byla v té době žákyní šestého ročníku. Jelikož bydlela v sídlišti East Pilton v Edinburghu, navštěvovala jako mnozí ostatní místní střední školu Ainslie Park. Jak řekla v rozhovoru pro BBC: „Nebyla to neobvyklá věc (Jezdit na výlety do přírody.)“.

V listopadu roku 1971 se spolu s dalšími třinácti dětmi zúčastnila výletu do Lagganlie. Skupinu měl na starost třiadvacetiletý učitel Ben Beattie a jeho o tři roky mladší přítelkyně Catherine Davidsonová. Namířeno měli do nového outdoorového centra společnosti Edinburgh Corporation nedaleko Aviemore.

„Byl velmi společenský a velmi sdílný,“ vzpomíná Catherine na svého oblíbeného učitele, jehož obdivovala i za jeho horolezecké zkušenosti. Beattie celou expedici naplánoval: dvě skupiny se vydaly různými trasami přes náhorní plošinu Cairngorm na Ben Macdui, druhou nejvyšší horu Británie. Na expedici se k nim připojila osmnáctiletá Sheelagh Sunderlandová, instruktorka na stáži v Lagganlii.

Beattie vedl zkušenější a silnější chodce. Naopak ženské vedoucí se s šesti zbylými dětmi vydaly na méně náročnou trasou. Na pochod vyrazili v sobotu 20. listopadu v 11:00. Počasí se však brzy zhoršilo. Beattieho tým si našel cestu hlubokým sněhem k přístřešku, kde přenocoval. Celý další den jim trvalo dojít na chatu. Zde na ně podle plánu měla čekat jeho přítelkyně s ostatními dětmi.

Cathy Davidsonová skončila ve sněhové bouři a bez šance najít cestu z hor. Rozhodla se proto utábořit a přečkat s dětmi noc ve spacácích. Ani druhý den se jim však nepodařilo dorazit na místo setkání a v pondělí 22. listopadu byla spuštěna rozsáhlá záchranná akce.

Již během dopoledne si posádka vrtulníku všimla plazící se Cathy, která jim z posledních sil řekla, kde jsou děti schovány. Když však na místo dorazili záchranáři, pět dětí i instruktorka umrzly. Raymond Leslie byl jediným žákem ze šesti, který utrpení přežil.

Tragédie zasáhla nejen nejbližší, ale i celou školu. Od počátku byla snaha celou událost přezkoumat a zjistit, kdo za neštěstí nese zodpovědnost. Závěry vyšetřování vyšly najevo v únoru následujícího roku. Rodiče vůbec netušili, že své děti posílají na zimní výpravu do hor. Škola dostala nařízeno více informovat o plánovaných výletech, které měly za úkol organizovat pouze certifikovaní instruktoři.

Po více než 50 letech stále v místě tragédie není památník. Na zemřelé tak vzpomínají zejména bývalí spolužáci. „Myslím, že dokud budeme naživu, budeme si to pamatovat. Neseme si to s sebou. Každý člověk, kterého se to dotklo,“ dodává Catherine Murray Brownová.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi