Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pro sraženého vlka z Krušných hor staví speciální výběh: Šance na návrat do přírody? A co prozradilo DNA?

Autor: mor, VaB - 
6. listopadu 2022
16:30

Vlk Bubla prodělal několik operací a z vážného stavu se začíná zotavovat. Záběr z kamery ukazuje, jak přes den spí a v noci je aktivní. Chodí už po všech čtyřech, to ještě před měsícem bylo nepředstavitelné. V září ho někdo srazil autem a ujel, zvířeti nepomohl. Našli ho až houbaři.

Vlček Bubla se po nehodě a operaci kyčlí zotavuje v záchranné stanici ve Vlašimi. Z vnitřního boxu byl přemístěn do venkovního výběhu. Jak ukazují záběry z kamer, vlk přes den spí a v noci šmejdí. „Je na tom zase lépe. Chodí po všech čtyřech,“ říká zvířecí záchranář z Drosery na Bublavě Vladimír Tomáš Smolík.

Právě sem Vlček Bubla za nedlouho poputuje. „Začaly práce na rehabilitačním výběhu. Vlastně nejen pro něj, ale i pro jiné velké šelmy. Výběh bude o velikosti zhruba 2000 metrů čtverečných,“ dodává Smolík. Jednu skrýš bude mít udělanou z kamenů. Záchranáři mu nechali ale vyrobit i boudu.

Za tu z transparentního účtu, na kterém od dárců vybrala Drosera přes 2,5 milionu korun, zaplatili necelých 30 tisíc. „A máme i další zprávu pro všechny, kteří pochybovali o tom, že je Bubla vlk. Výsledky genetických testů jeho divoký původ potvrdily. Patří do středoevropské nížinné populace,“ uzavírá zvířecí záchranář.

Následná léčba a to, jak se bude zotavovat, rozhodně o tom, jestli se vrátí zpět do volné přírody. Problémem by mohlo být to, že si až příliš zvykl na člověka a mohl by například zemřít hlady. Pokud by v přírodě strádal, vrátí se do nově budovaného výběhu.  

Video  Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem.  - Drosera Bublava
Video se připravuje ...

nemocna ( 7. listopadu 2022 02:18 )

Je skvělé že je mu tak lépe a bude mít tak velký výběh ale pouštět jej zpět do přírody je nesmysl, lékaři se jej pokusili zachránit a vyléčit a druzí jeho vypuštěním by ho zabili, je sám nic si neuloví, je zvyklý na lidi, uvidí v lese někoho půjde za nimi a Ti si budou myslet že je napadne, nahlásí to a tak ho myslivci zastřelí, pokud se potká se smečkou tak jej napadnou neubrání se a utíkat už nebude moci jako zdravý vlci i když bude na tom s nohama dobře, nebylo by možné at není ve výběhu úplně sám rozdělit pozemek a vedle něj umístit ty živořící vlky na betonu malém prostoru u tyranů? odebrat je!!!, bylo by jim mnohem lépe a vlček by se necítil úplně sám, třeba by se přes plot i spřátelil s některou fenkou a měli by život štastnější, co VY na to ochranáři?

henrybonniehanss ( 6. listopadu 2022 23:21 )

🤣🤣

Uživatel_5189551 ( 6. listopadu 2022 21:51 )

Tvl,co ceska vyjebana vztekla socka dokaze nazvracet ke clanku o vlkovi 😂😂😂vlkovi preji hodne zdravi a tobe socko,mosad.

henrybonniehanss ( 6. listopadu 2022 21:10 )

Konečně hezke pozitivni čtení o nekom komu rádi a od srdce pomůzeme a ne ty plakánky o ukackach,kteří se rozlezli po Evropě jak svabi a budou se hodně snazit každou zem prevratit k obrazu svému,....všechnu ty cizí svaby vyhnat zpět do kolejí kam patří at si brani svou hroudu a nezneuxivaji cizi systemy. Nasim lidem není pomahano !!, náš lid trpí a že za to může medvěd?Velký kulovy, za to můžou nenazrany zradny židle, kterým teď dělá medvedi službu prolhaný židlak v tricku co s nimi za zady pleni od peněz doslova téměř celý svět....a chechtaji se nám vsem co jsme za blbecky které utahnou na vaření nudli......každá válka byla o nich a ještě každá bude než to všem dojde a nebude li pro každého z nás pozdě už pozdě,tak se konečně postavi na tu spravnou stranu...
Pak misky vah ukazou spravedlive kdo bude dál vladnout planete, zda člověk nám podobny nebo nadale priznivci sata­novi­....­.amen­...🙏

naidka ( 6. listopadu 2022 17:39 )

Reportáž o Bublovi dávali v TV. Udělal velký pokrok, je to mladé zvíře a díky veterinářům a záchranářům má velkou šanci přežít. A také díky lidem, kteří záchranné stanici poslali na vlčka peníze.
Tak hodně štěstí, Bublíku.🍀

Zobrazit celou diskusi