Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejlepší snímky Titaniku. Expedice s novými kamerami přečetla i logo na kotvě

Autor: mav - 
4. září 2022
11:15

Americký podnik OceanGate Expeditions se chlubí, že pořídil nejdetailnější záběry nejslavnějšího vraku. Speciální ponorka jménem Titan je jediná na světě, která do čtyřkilometrové hloubky vezme pět lidí – ale hlavně má na palubě moderní kameru, která natáčí v rozlišení 8K. Teď se podívala na Titanic.

„Úžasné detaily umožní našemu týmu vědců a mořských archeologů přesněji charakterizovat chátrání Titaniku, v roce 2023 a později budeme pořizovat zase nové záběry,“ popsal šéf firmy Stockton Rush. „Rozlišení 8K nám umožní zoomovat blíž, a pořád mít kvalitu 4K, jež je důležitá pro projekty s velkou obrazovkou. A ještě úchvatnější jsou fenomenální barvy na těch záběrech,“ uvedl pro server GeekWire.

„Například jsem nikdy neviděl název výrobce, Noah Hingley & Sons Ltd., na levoboční kotvě,“ přiblížil Rory Golden, veterán, který nyní pracuje s OceanGate. „Ten vrak jsem studoval několik desetiletí, několikrát jsem se k němu potápěl, a nedokážu si vybavit, že bych viděl tak detailní obrázek. Je to vzrušující, že po tolika letech jsme objevili detail, který na dřívějších generacích kamer nebyl znát.“

Titanic se potopil před 110 lety, na své panenské plavbě. Z anglického Southamptonu vyrazil 10. dubna 1912, do New Yorku měl po pár mezipřistáních doplout za týden. Místo toho v noci na 15. dubna narazil v severním Atlantiku na ledovec a šel ke dnu. V nejslavnější námořní tragédii zahynulo na 1500 lidí, 712 přežilo. V dobách míru ji překonaly jen dvě či tři další, co se počtu obětí týče.

Vrak objevila až francouzsko-americká expedice roku 1985; leží 690 km od pobřeží kanadského Newfoundlandu, v hloubce 3 784 metrů. Trup se rozlomil na dva kusy, jež skončily asi 600 metrů od sebe. Tisíce artefaktů se od té doby podařilo vylovit, včetně dvacetitunové části trupu – „Velký kus“ je k vidění v hogofogo kasinu Luxor v Las Vegas.

Titanic si na dně moře vedle vědců rovněž prohlédlo několik desítek platících turistů, tomuto byznysu se věnuje i firma OceanGate Expeditions. Za „jízdenku“ na ponorce, včetně výcviku a dalších nákladů, si na příští rok účtuje 250 tisíc dolarů (6,1 mil. Kč). „Ponorka Titan je vybavena nejmodernější technologií a nabízí bezkonkurenční výhled do hlubokého oceánu,“ láká firma na webu. „Vedle největšího okna ze všech ponorek pro hluboké ponory poskytují vnější kamery pohled v reálném čase do vnějšího prostředí, členové posádky mohou pozorovat buď velký digitální displej, nebo záběry sledovat na tabletech.“

Desetitunová ponorka může vzít pětičlennou posádku pod hladinu až na 96 hodin.

Video Titanic: 110 let od potopení majestátního parníku - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi