Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Švédsku mizí kamery z rychlostních radarů. Rusové je kradou do dronů, bojí se místní

Autor: dn, swp - 
23. října 2022
21:00

Ze švédských silnic v posledních týdnech a měsících mizí po desítkách nákladné kamery, které mají zachycovat řidiče, kteří překračují dopravní předpisy. Policie případy vyšetřuje, v médiích se pak objevily zprávy, že kamery může používat Rusko v podomácku vyrobených dronech, píše server The New York Times.

Švédsko začalo kamery instalovat na venkovských silnicích v roce 2006 a v současné době jich je rozmístěno kolem 2300. Jedná se o krabici, umístěnou na vysoké tyči, ve které je umístěn blesk, radar procesor a právě výkonná kamera. Řidiči, kteří překročí povolenou rychlost a jsou při tom zachyceni, dostanou následně poštou pokutu.

Donedávna to byli právě pokutovaní řidiči, kteří byli zodpovědní za izolované incidenty vandalismu, uvedl Jonas Eronen, policejní mluvčí okrsku Mitt, do kterého patří okresy Uppsala, Västmanland a Gävleborg. Většinou „buď posprejovali čočku, nebo kameru srazili,“ uvedl Eronen. 

Mizí desítky kamer

Nyní však kamery čelí jinému nebezpečí. „V poslední týdnech se někdo systematicky vloupává do těchto jednotek, bere kameru a odhazuje zbytek na zem nedaleko místa činu,“ řekl Eronen. „Je to velmi rychlé,“ prohlásila Eva Lundbergová, koordinátorka kamerového systému u švédské národní dopravní agentury, o nedávné vlně útoků na kamery.

První vlna těchto útoků podle ní přišla na konci srpna, když bylo v průběhu 8 dní zničeno 70 kamerových jednotek. „Pak to na celé září přestalo,“ uvedla, v průběhu října pak ale přišla druhá vlna. Dohromady teď policie vyšetřuje již více než 160 případů, nahradit kameru a opravit jednotku přitom může stát více než půl milionu korun.

Stojí za krádežemi Rusko?

Podle policie můžou za krádežemi určitě stát lokální kriminálníci, vyšetřovatelé však pracují i dalšími teoriemi. Jednou z nich je, že kamery končí v Rusku, kde jsou montovány na podomácku vyráběné drony. Rusko je totiž v posledních měsících zasaženo západními sankcemi, které omezily vývoz technologií na ruské území. Rusko je přitom na Západu v tomto odvětví závislé, samo si pokročilé technologie vyrobit nedokáže.

Lars Wilderang, vojenský bloger, tak spekuluje, že krádeže švédských kamer by mohly být kreativním řešením, jak sankce obejít. „Takové velké, systematické krádeže se nedějí, pokud nemáte někoho, kdo si produkt objedná,“ řekl. Kamery podobné těm ukradeným pak byly nalezeny v podomácku vyrobených ruských dronech.

Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno zveřejnilo video, ve kterém byl jeden z těchto dronů rozebrán. Vevnitř byla suchým zipem upevněná kamera, jako palivová nádrž pak byla použita PET lahev. Podle ministerstva byly tyto drony součástí bezpočtu útoků na ukrajinské území a i přes poměrně amatérskou konstrukci úspěšně nalezly pozice ukrajinské armády či cíle pro dělostřelectvo. Švédské bezpečnostní složky uvedly, že jsou si zpráv o možném propojení krádeží a ruských dronů, které médii kolují, vědomi, v zájmu bezpečnosti vyšetřování je ale nemůžou dále komentovat.  

V dronech kamery spíše nekončí

Lundbergová však dále uvedla, že kamery jsou zaostřené na 15 metrů, na jakoukoliv jinou vzdálenost by pak jimi pořízené fotografie byly rozostřené. „Podle informací našeho dodavatele to není možné upravit. Alespoň ne jednoduše.“ Hans Lawång ze Švédské univerzity obrany pak v rozhovoru pro švédské rádio uvedl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by kamery končily v ruských dronech.

Věří ale, že organizované zločinecké skupiny si mohly všimnout poptávky, což mohlo vést k současné vlně krádeží. S tím souhlasí i Eronen, švédská policie totiž často bojuje s podobnými vlnami krádeží, zaměřený na jeden specifický segment od lodních motorů po koňská sedla, bojuje častěji. „Švédský stůl má pro tyto gangy jiný význam,“ prohlásil.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský expert: Protiraketový deštník? Nezničí všechno, ale bezpečnost Čechů se zvýší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 26. října 2022 07:04 )

Čeští motoristé se mohou těšit na to, že se ruští "turisté" budou chovat u nás stejně, protože motorista je dojnou krávou tohoto systému.

gabreta ( 24. října 2022 20:06 )

To určitě mají na svědomí, ti dva Ruský agenti z Vrbětic!! Ti jsou nepolapitelní pří akcích po celým světě!!

bullshit ( 24. října 2022 14:03 )

Léta dělám do slaboproudu a ikdyž jsou Rusové naprostá lůza a neštítí se ničeho myslím osobně že je to nesmysl. Stejný jako že kostí pračky a čipy z nich někam používají. Většinou jsou to nevýkonné procesory navíc s mnohdy pevně daným programem. Bývají to navíc zákaznické obvody nevhodné jinam. Už za socializmu měli v SSSR spousty obvodů které buď okopčili nebo byly zcela speciální. Ke každému světovému byla nějaká ruská náhrada. Úpní pitomci to nebyli. Na netu jsem našel obrázek sestřeleného vrtulníku na UA a byla vidět kompletní deska kde byly zlacené obvody komplet ruské výroby. Pro stovku kamer nepojedou nasazovat krk do Švédska. Možná že se ve Švédsku chovají jako některé obce u nás, kdy nejde o nějakou bezpečnost provozu ale o naplnění obecní kasy. Pak se možná občané domluvili, že to měření trochu zasabotují...

Hoonza ( 24. října 2022 06:02 )

Tvl nestihl jsem doběhnout na WC, může za to Putin

Zobrazit celou diskusi