Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jiřík SMA už dokáže chodit úplně sám: Video ukazuje, s čím má ale obrovské problémy

Autor: jel - 
3. listopadu 2022
05:00

Jiříček se potýká se zákeřnou spinální svalovou atrofií. Tato nemoc byla do nedávna zcela neléčitelná. Velkou naději pro děti s tímto onemocněním přinesl lék Zolgensma. Statečnému chlapečkovi byl nejdražší lék světa aplikován loni v únoru a díky němu a poctivému cvičení udělal od té doby neuvěřitelný pokrok. Dokáže chodit úplně sám, to je pro rodinu hotový zázrak. Nové video však ukazuje, že ne vše je ideální a s některými běžnými úkony má Jiřík stále velké problémy. 

Je neuvěřitelné, jak se od podání léku Jiříčkův zdravotní stav zlepšil. Sám už dokáže chodit bez opory a nejde jenom o pár váhavých krůčků. Jak ukazuje nejnovější video zveřejněné chlapečkovými rodiči, klučina skvěle zvládá i venkovní vycházku. 

„Slova nedokáží vyjádřit, jak moc jsme šťastni, že se mi tento milník podařilo překonat,“ uvedli šťastní rodiče. 

Úspěch je to opravdu skvělý, ale bohužel vše není jenom růžové. „Boj s SMA totiž nekončí nikdy,“ vysvětlila rodina chlapce. Doplnila, že by kromě skvělých úspěchů, chtěli zveřejňovat také to, s čím má klučina problém, aby si lidé udělali reálnou představu o Jiříčkových pohybových schopnostech.

Věříme, že to jednou zvládne!

Na sociální síti nyní zveřejnili video, na němž je vidět, že bohužel s některými běžnými úkony má malý bojovník veliké potíže. Jedním z těchto problémů je sbírání věcí ze země, především ve volném prostoru, kdy se nemůže o nic opřít. 

Každé malé dítě si na procházce rádo sebere kamínek, kaštan nebo klacek, i Jiříček by rád, když se ale už pro vytoužený předmět sehne, nedokáže se bez pomoci dostat zpět na nohy. 

„Nemohu se pro něco ohnout, když spadnu, nemohu se zvednout, nemohu si hrát ve dřepu,“ popsali rodiče situaci, ale dodali, že Jiřík pravidelně cvičí a všichni věří, že i tento milník jednou překoná.

Video  Jiříček s SMA má problémy se zvedáním předmětů ze země 
Video se připravuje ...