Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevinná Rázlová strávila kvůli vytunelování Skloexportu rok za mřížemi: Budova firmy je teď k mání za horentní sumu!

Autor: rix, ČTK - 
1. listopadu 2022
05:00

Honosná budova libereckého Skloexportu je na prodej za obrovskou částku. Stát za ni chce 79 milionů korun. Leč má dům bohatou historii, léta od vytunelování firmy ho nikdo nevyužíval. O areál měl v minulosti zájem Liberec, zastupitelé města ale letos v lednu odmítli za něj zaplatit státem požadovaných 67 milionů korun. O tom, kdo bude novým majitelem historického skvostu, rozhodne 15. a 16. listopadu aukce. 

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma bohužel ve druhé polovině 90. let. zkrachovala.

V souvislosti s krachem Skloexportu bylo v roce 2003 obviněno šest lidí. Mezi nimi měla být i bývalá členka pražského Národního divadla, herečka Regina Rázlová a její syn Lukáš. Obžaloba tvrdila, že Skloexport přišel v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů.

Jak uvedl server iDnes, Rázlová kvůli tomu strávila jedenáct měsíců ve vazbě. To se mělo podepsat na její psychice. Hrozilo jí, že ve vězení stráví dalších dvanáct let. Vyšetřování případu se táhlo celou dekádu. Rázlovou zachránila až amnestie bývalého prezidenta Václava Klause v roce 2013.

Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Avšak pro budovu nemá využití a neúspěchem skončily jeho dosavadní pokusy ji prodat.

„Stát budovu k prodeji nabídl poprvé už v roce 2008, kdy za ni žádal bezmála 85 milionů korun. Žádný zájemce se tehdy nenašel,“ uvedl server prazdnedomy.cz. Na řadu tak přijde aukce nová. Do domu by se mohly nastěhovat liberecké státní instituce. 

„Myslím, že už odešel dopis panu ministru (financí Zdeňku) Stanjurovi (ODS) s žádostí o to, aby stát znovu vyhodnotil, jestli by nebylo rozumnější do té budovy, která byla postavená ve 20. letech minulého století jako kancelářská budova, sestěhovat všechny státní instituce, které tady sídlí,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). 

Video  Dramatický život mimořádné herečky Reginy Rázlové  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi