Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po procházce skončil se statisíci v kapse: Muž náhodou nalezl safír s astronomickou hodnotou

Autor: rix - 
25. října 2022
05:15

Neuvěřitelným nálezem skončila večerní procházka Australana Matta Betteridge. Při toulkách po okolí svého bydliště narazil na podivný kámen, který trčel z hlíny. Vyklubal se z něho safír s 834 karáty v ceně zhruba 311 000 korun. Muž jen stěží potlačoval své nadšení. Vše pro jistotu zachytil na kameru. 

O úplnou náhodu nešlo. Matt se procházel po městečku Rubyvale jen sto metrů od místa, kde se safíry těží. I tak byl z nálezu zcela bez sebe. Když mu došlo, o co by mohlo jít, utíkal domů pro telefon. Vše chtěl mít zaznamenané na videu. 

Kdyby zprvu jen tušil, jakou cenu nález má, rozhodně by ho nespustil z očí ani na vteřinu. Podivný kamínek má totiž cenu přes tři sta tisíc korun. „Vidíte, jak se to třpytí?“ řekl, mezitímco rukama dostával safír z hlíny. 

Jak se později ukázalo, šlo o kapitální kus. „Páni, ten je docela velký,“ poznamenal udiveně Matt. „Vůbec nevím, co k tomu říct. Podívejte se na to,“ hledal jen marně slova australský šťastlivec. 

S úsměvem na rtech pak běžel domů safír pořádně vydrhnout. O peníze zřejmě tolik nestojí. Kámen si nechá. „Ten půjde do sbírky, není na prodej,“ uvedl. Jak ale podotkl, ještě se uvidí, jak se safírem naloží. Štěstí hodlá pokoušet i nadále. „Uvidíme, co z té hlíny ještě dokážu vyhrabat,“ dodal podle deníku Daily Mail

Zobrazit celou diskusi