Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Verunku (4) trápila rýma: Z virózy se vyklubala rakovina!

Autor: rc - 
25. srpna 2022
19:20

Verunka z Nového Jičína si až do loňského roku užívala šťastného a bezstarostného dětství. Její život se však pouhý týden před Vánoci naprosto změnil. Lékaři jí diagnostikovali rakovinu. Verunka tak nastoupila na velmi náročnou léčbu. Rodina se ocitla v tíživé finanční situaci. Živitelem rodiny byl tatínek, který se stará doma o mladší dceru, zatímco maminka dojíždí s Verunkou na léčbu.

Verunka se narodila jako zdravé miminko a kromě běžných chorob neměla vážné zdravotní problémy. Vyrostla z ní zvídavá holčička, která miluje pohádky, ráda čte a má ráda čísla. V roce 2020 se navíc rodina ze severomoravského Nového Jičína rozrostla o další holčičku. Poklidný rodinný život ale v prosinci 2021 ukončila krutá diagnóza.

Verunku trápila několik týdnů rýma. Nikoho by tehdy nenapadlo, že se z něčeho, co vypadalo jako běžná viróza, vyklube zákeřná nemoc. „Absolvovala vyšetření na ORL pro vyloučení cizího tělesa v nose. Byl zjištěn šesticentimetrový tumor a metastáze v plíci,“ uvádí rodina na Donio.cz. Verunce byl diagnostikován rabdomyosarkom dutiny nosní a nosohltanu.

Pocity beznaděje

Pro rodinu to byl obrovský šok, z něhož se nemohla dlouho vzpamatovat. „Poznání, že naše dítě je vážně nemocné, vyvolalo mimořádně silnou úzkost a pocity beznaděje. Je to otřesný prožitek, najednou jsme ztratili všechnu dosavadní životní jistotu,“ píše rodina s tím, že po nějaké době novou životní situaci přijali a věnují se Verunce, aby jí těžký boj usnadnili a byli jí co největší oporou. „Snažíme se udělat pro Verunku všechno to, co je za dnešního stavu vědy možné a dosažitelné, zkrátka postarat se, jak nejlépe dovedeme,“ dodává rodina.

Náročná léčba

Verunka v současné době podstupuje velmi náročnou léčbu. „Má již za sebou 9 bloků chemoterapie v Brně. Aktuálně podstupuje radikální léčbu RT protony v Praze. Trpí vedlejšími účinky léčby. Stále potřebuje nízkobakteriální stravu a navíc je krmena skrz tzv. PEG, hadičkou přímo do bříška,“ píše rodina. Užívá i mnoho léků a dalších podpůrných prostředků.

Veřejná sbírka

Rodina se ocitla v těžké situaci. Maminka je s mladší sestřičkou na rodičovské dovolené a živitelem rodiny byl tatínek. V současné době maminka dojíždí s Verunkou na léčbu a často s ní bývá i v nemocnici. Tatínek se tak doma stará o mladší dcerku. Kvůli Verunčině nemoci se zvedly životní náklady. Holčička potřebuje léky, hygienické pomůcky a kosmetiku. Právě proto se rodina rozhodla obrátit na širokou veřejnost s prosbou o finanční pomoc.

„Příspěvky budou použity na úhradu životních potřeb, abychom žili pokud možno normálním životem, vytvářeli dětem pěkné prostředí, což přinese určitý klid, a my se můžeme soustředit jenom na to důležité. Náklady dělají kolem 15 tisíc na nájem. 15 tisíc na léky, drogerii, jídlo a speciální výživu. Peníze navíc budou věnovány Nadačnímu fondu dětské onkologie KRTEK,“ uzavírá rodina a s tím, že za každý příspěvek bude velmi vděčná.

Video  Rakovina štítné žlázy  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi