Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Návraty se slzami zoufalství i štěstí: Chalupu v Hřensku připomínají jen zažloutlé fotky

Autor: Michal I. Volf - 
18. srpna 2022
17:27

Prožili 19 nekonečných dnů plných strachu. Lidé z obcí v Českém Švýcarsku, které vyhnaly plameny, se v sobotu vrátili do svých domů. Třem rodinám je oheň vzal. Jedním z nich je Sebastian Svoboda (33). V Mezné měl chalupu, zbyly mu z ní jen ohořelé trosky.

S rodiči jezdil do Mezné o víkendech i prázdninách. Když začal studovat architekturu, plánovali s tátou, jak dům opraví. Jenže tatínek zemřel. V jeho posledních dnech mu slíbil, že stavení neprodá a spraví ho sám. Po škole ale neměl za co. Nyní už kreslil plány a měl vizi, jak dům zmodernizovat a zároveň mu zachovat genia loci, aby v něm zůstala atmosféra z doby, kdy v něm s rodiči a sestrou trávil dětství.

Apokalypsa, která postihla národní park, vše vymazala. Stavbám v těsném okolí chalupy se přitom plameny vyhnuly. Jiskry totiž létaly vzduchem, a když dopadly na příhodné místo, vítr z nich rozdmýchal plameny. „Sledoval jsem celou noc zprávy a pak ráno poté, co hasiči museli Meznou opustit kvůli šířícímu se požáru, jsem už věděl, co se stalo. Zůstaly jen základy,“ vzpomínal na strašlivou noc z 25. na 26. července Sebastian Svoboda krátce před tím, než se tam vydal s propustkou od zdejšího starosty. Přijel z Německa, kde v současnosti žije. Když dorazil na místo, jen těžko zadržoval slzy.

Tam, kde dříve trávil dětství, zbylo jen spáleniště a ruina, připomínající výjev z válečného filmu. „Bolí to. Všechno shořelo, zůstaly už jen vzpomínky a pár fotografií. Prožívali jsme tu krásné prázdniny a teď taková katastrofa,“ povzdechl si. Přesto ale neztrácí odhodlání dům obnovit. „Chci to zase postavit. Navrhovali nám i sbírku, ale k tomu je zapotřebí český účet, který nemám. Uvidím, jak to celé bude, zatím je to pro nás příliš brzy,“ dodal.

Jaroslava Nekolová (84): Plameny dům »lízly«

Když před 50 lety kupovala chalupu na okraji Mezné, ani ve snu ji nenapadlo, že se o ni bude jednou tak moc strachovat. Pak ale přišel letošní 25. červenec a za domem Jaroslavy Nekolové (84) se objevily mohutné plameny. „Byla jsem zrovna na návštěvě u dcery, když jsem zjistila, že se požár rozšířil od Malinového dolu až do soutěsek a k Mezné. Pak jsem viděla fotky, ze kterých bylo jasné, že je oheň už v údolí za chalupou a míří směrem k nám. Byl to čirý pocit zoufalství,“ vzpomíná seniorka.

Do chalupy už se nedostala, hasiči nařídili obyvatelům Mezné a Mezní Louky evakuaci. „Devatenáct dní jsem se modlila, aby se požár osadě vyhnul, bohužel se tak nestalo. Když se pak ukázalo, že plameny zničily sousední dům, dostala jsem hrozný strach. Svoji chalupu jsem dávala na začátku sama do kupy, stálo to spousty úsilí i peněz, a najednou jsem měla o všechno přijít,“ chvěla se žena při vzpomínce.

Když se v sobotu přijela poprvé na místo podívat, spadl jí veliký kámen ze srdce. „Mám ohořelý jen roh domu, roztekl se plastový sud na vodu, ale nakonec jsme z toho vyvázli dobře. Když ale vidím, co ten oheň napáchal jinde, je mi z toho nervově zle, tohle už nechci nikdy zažít,“ uzavřela paní Jaroslava.

Oleg Krikunov (56): Když jsme utíkali, padal ohnivý déšť

Návratu domů se dočkal také Oleg Krikunov (56), který žije v Mezné devět let. Ze svého domu utíkal jen s tím nejnutnějším, bez peněz i bez jídla. „V té době už tady padal žhavý popel, který připomínal ohnivý déšť. Nebyl čas se rozmýšlet,“ svěřil se. Naštěstí se o něj i jeho ženu postaral děčínský magistrát, který manželům nabídl krizový byt.

 „Neměli jsme, kam bychom šli. Zároveň přišla paní z pracovního úřadu, která s námi vyřídila okamžitou jednorázovou finanční pomoc,“ pochvaluje si. Návrat domů už ale tak pozitivní nebyl. „Došlo k výbuchu, takže to vysypalo okna, celý přístavek je zničený, odnesla to střecha, stropy v patře. Co bouchlo, nevím, plynové lahve jsem schoval do sklepa a vydržely. Všude je cítit zápach spáleniny. Zatím nedokážu odhadnout, na kolik nás vyjdou opravy, ale bude to při dnešních cenách asi astronomické,“ myslí si muž a dodal: „Tady je přitom tak krásně. Tedy vlastně bylo, teď je to spíš pohled k pláči.“

Vrtulníky stále shazují vodu

Hasiči pomocí dronů s termokamerami každý den nacházejí v požářišti lokality, kde je zvýšená teplota. „Dnes jsme odhalili šest míst v okolí Pravčické brány a jedno v oblasti Gabrieliny stezky. Nikde ale nehoří,“ přiblížil mluvčí hasičů Milan Rudolf. Také proto se během víkendu nad parkem objevily vrtulníky, které opět shazovaly vodu na riziková místa.

Hoří v kořenech?

O víkendu narazili hasiči také na doutnající pařez, a to v oblasti, která již byla důkladně prolitá vodou. „I když je požár uhašený, může se na některých místech znovu objevit, protože se může šířit kořenovým systémem,“ popsal mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Také proto tu minimálně do konce srpna zůstávají profesionální hasiči. „Celkem se jedná o 40 profesionálních hasičů a dohlídky vykonává 72 dobrovolných hasičů,“ doplnil mluvčí.

Návrat turistů

S uhašením požáru se některé části Národního parku České Švýcarsko opět otevřely turistům. Nově mohou lidé do spodní části Hřenska, navštívit lze i skalní hrad Šaunštejn, Českou silnici, Dolský mlýn, značené trasy v okolí Janova či Janovskou rozhlednu. Stále však zůstává uzavřena silnice z Hřenska do Německa, uzavřená je i cesta po Labi, a na Mezní Louku.

Pojištění? Spíš podpojištění…

Lidé měli své domy většinou proti přírodním živlům pojištěné. Často ale pouze obyvatelné budovy, ty by jim mohly pojišťovny finančně pomoct opravit. Mnohdy však jen částečně. Ne všichni z místních si aktualizovali pojistnou částku, a tak dostanou pojistné plnění v částkách, které by stačily na nápravu škod před 10 či 15 lety, ne nyní. Navíc ploty, garáže a další vybavení budou muset majitelé poškození ničivým požárem zaplatit z vlastní kapsy. Tak rozsáhlý požár tady totiž nikdo nepamatuje, a tak je pojištěné neměli.

Video  Boj s požárem v Českém Švýcarsku (30.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi