Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Neštěstí na leteckém dni v Chebu: Pád historického letounu nepřežil pilot Petr P.!

Aktualizováno -
14. srpna 2022
21:41
Autor: VaB, ČTK - 
14. srpna 2022
16:36

V Chebu spadlo v neděli odpoledne historické letadlo Hawker Hurricane Mk.IV., stalo se tak při mezinárodním leteckém dni. Pilot Petr P. tragický pád nepřežil, další člověk se lehce zranil. Letoun dopadl na dům. 

Po nedělním pádu letadla na dům při leteckém dni v Chebu zemřel pilot. „Jeden člověk utrpěl lehké zranění,“ řekl ČTK mluvčí záchranné služby Radek Hes. Hasiči uvedli, že letoun se zřítil na hranici pole a rodinného domu.

Podle zjištění Blesku šlo o dopravního pilota a instruktora Petra P., který měl na leteckém dni v Chebu předvádět svou dynamickou ukázku. Podle videa, které nebudeme zveřejňovat, se snažil na poslední chvíli situaci zachránit. Následně se už ozvala jen ohlušující rána. O úmrtí informoval i server planes.cz

Video  Při pádu letadla v Chebu se zabil pilot Petr  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody. Tragickou událostí se podle mluvčího bude zabývat pravděpodobně i Úřad pro civilní letectví ČR. „Ztráta lidská je to obrovská, velmi nás to mrzí. Plno lidí vyjadřuje upřímnou soustrast na sociálních sítích, jsme plni emocí. Bližší informace o nehodě teprve zjišťujeme,“ řekl ČTK mluvčí leteckého dne Jiří Poór Poór. Letecký den byl ukončen. 

Letadlo narazilo do domu v 15:30. Na místo záchranná služba vypravila tři vozidla i vrtulník. Pilot utrpěl smrtelná zranění. Jednoho člověka ošetřili záchranáři na místě. „V Podhradu na Chebsku došlo k pádu letadla. Pilot bohužel utrpěl smrtelné zranění. Na místě zasahují všechny složky IZS. Komunikace je v místě události zcela uzavřena,“ uvedli policisté na Twitteru. 

Nehoda se stala mimo areál letiště. Po havárii organizátoři akci hned ukončili. Většina návštěvníků prostor letiště v klidu opustila, na místě zůstává posledních pár lidí. „Lidé opravdu koordinovaně opustili areál. Nastupují do aut nebo jsou odváženi autobusy,“ řekl Poór. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody.

K tragédii se vyjádřil i Ivo Lukačovič, z jeho letiště Točná letoun pocházel. „Bylo potřeba dofouknout pravý tlumič. Jirka s Petrem do dělali cele dopoledne. Bylo kolem toho strašné legrace. To letadlo žilo a přinášelo nám tolik radosti. A Petr žil a všechno bylo fajn. A proč odcházejí zrovna tihle správní chlapi?“ napsal na Twitteru

„Já tomu nemohu pořád uvěřit. Peťa byl super pilot, super pohodový kamarád, férový chlap a člen našeho aeroklubu. Byl vzorem pro spoustu našich pilotů, ikona. Nechci se zabývat příčinou, chci připomenout, že to máme mnohokrát v životě o fous, ale dnes se štěstí k Peťovi obrátilo zády. Znal jsem ho od klukovských let a dělal jsem mu výcvik, dnes jsem neudržel slzy. Peťo, zůstaneš v našich srdcích!“ napsal na Facebooku Vlasta.

Jedinečný unikát

Hawker Hurricane Mk.IV. létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF). Na chebské přehlídce se představil poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě.

Tragické nehody

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku. Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli. O měsíc později havaroval na letišti v Plasích na Plzeňsku větroň, který se účastnil sletu historických kluzáků; pilot vyvázl jen se zraněním nohy. Závody letecké akrobacie v Kroměříži se v červenci 2014 staly osudnými pilotovi malého letadla, které po pádu začalo hořet. V červnu 2006 se na European veteran show v Hradci Králové zřítil historický dvouplošník Tiger Month; nikdo nebyl zraněn. Bez následků se v září 2005 obešla také havárie čtyřmetrového bezpilotního letounu Sojka, který se účastnil přehlídky Dny NATO v Mošnově.

clovekdobry ( 15. srpna 2022 16:06 )

Asi mysleli, že ten letoun létal za 2. sv. války, Petr rozhodně ne.

Evikzmercedesa ( 15. srpna 2022 12:23 )

stalo,ale tento stroj si opravoval primo ten pilot s 2 dalsimy kolegy.to letadlo je Lukacevice,ceskyho miliardare. melo by byt opravené

anna1234 ( 15. srpna 2022 11:42 )

.. a co takhle technická závada na letadle? To se nikdy nestalo?

Evikzmercedesa ( 15. srpna 2022 11:26 )

to by mne zajimalo, ze se tohle vubec stane.takova tragedie. pán letec byl instruktor,mel hodne nalátano.tak snad tomu letadlu rozumi,jak s nim letat.muze mi to nekdo zde vysvetlit?

rudy_hnis ( 15. srpna 2022 10:00 )

U křidélek za letu pozná tak leda kulový. přitom si je mohl prohlédnout a nafotit v klidu na zemi. Jako já, když to přistálo 1972 na Ruzyni a my si to prohlíželi. 4 motory Kuzněcov něco sežerou, tak musel často tankovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání