Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel významný podnikatel Horký (†59): Zrekonstruoval zámek v Dukovanech

Autor: rc - 
29. července 2022
15:07

Třebíčsko ztratilo svou významnou osobnost. Po dlouhé nemoci zemřel šéf hospodářské komory a podnikatel Richard Horký (†59). Otec tří dětí, milovník koní a významný podnikatel zrekonstruoval mimo jiné zámek v Dukovanech. Jeho blízcí prosí, aby lidé jako projev účasti, poslali peníze na charitu.

Richard Horký se narodil v Zárubicích a do historie Třebíčska se zapsal jako vizionář a významný podnikatel. Za svou práci získal několik ocenění. V roce 1994 založil Třebíčskou tepelnou společnost, která významně ovlivnila život ve městě. V roce 2003 začala vytápět Třebíč dřevní štěpkou. Společnost rovněž stavěla biomasové kotle, které se užívaly nejen na území Česka, ale také v zahraničí jako na Slovensku a Ukrajině. Horký také často podle Horáckých listů upozorňoval na to, že bychom se měli osvobodit ze závislosti na ruském plynu.

Jeho velkým vzorem byl Baťa. Koupil Zámek Dukovany, který zrekonstruoval a přeměnil na hotel. V současné chvíli je zámeček na prodej. Patřil mu také hotel Atom v Třebíči a působil jako předseda Krajské hospodářské komory Kraje Vysočina.

V Třebíči zrekonstruoval areál obuvnické továrny v Borovině a v areálu vybudoval vzdělávací centrum Alternátor. Právě vzdělávací centrum na Facebooku oznámilo smutnou zprávu, že podnikatel 25. července zemřel.

„Za svého života se zasadil o oživení Borovinského areálu, který obdivoval nejen pro jeho industriální architekturu, proto právě zde vzniklo pietní místo, které můžete najít u vstupu do budovy Alternátoru,“ píše centrum s tím, že poslední rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu. „Pro město je odchod Richarda Horkého obrovská ztráta, kterou si možná uvědomíme až později. Nicméně už nyní můžeme ocenit prozíravost, že začal už před lety vytápěř Třebíč biomasou,“ uvedl pro Třebíčský deník starosta města Pavel Pacal.

Otec tří dětí zemřel v devětapadesáti letech. Věnoval se také charitě a právě na tu rodina prosí, aby lidé přispěli, pokud budou chtít projevit blízkým svou účast v těžkém období. Podle Horáckých listů mají lidé přispívat na Domácí hospic sv. Zdislavy Třebíč, který pomáhá nevyléčitelně nemocným lidem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi