Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Špína, výkaly a hrůza: Propuštěný americký mariňák promluvil o zkušenosti z ruského kriminálu

Autor: štt - 
23. května 2022
21:19

Americký voják, kterého před třemi lety zatkli ruští policisté a později jej odsoudili k několika letům vězení, poprvé po propuštění promluvil s novináři. Popisuje nelidskou zkušenost z kriminálu, která mu definitivně změnila pohled na Ruskou federaci a její vládu.

Trevor Reed ve svém prvním rozhovoru od propuštění, který poskytl pro televizi CNN, hovořil o otřesných podmínkách v ruském zajetí a o okolnostech jeho zadržení. Vše začalo v srpnu 2019 na večírku, kde se bavil se svou ruskou přítelkyní Linou Cibulnikovou.

Přiznává, že vypil příliš mnoho vodky a ztratil vědomí. Po cestě domů jej zastavili policisté a odvedli jej na záchytnou stanici, aby vystřízlivěl. Později byl odsouzen na devět let za údajné napadení dvou policistů. Američané tvrdí, že soud byl ovládán ruskou bezpečnostní službou, informoval server Daily Mail.

Reed byl držen v cele se sériovými vrahy a násilníky. Bál se proto usnout, aby mu jeho spolubydlící neublížili. V drsném prostředí velice pohubl – až o 44 kilogramů – a celkově se mu zhoršil zdravotní stav. „Všude jsou výkaly, jelikož záchod je pouze díra do země,“ popsal. Dokonce byl poslán do psychiatrické léčebny, jelikož se opakovaně pokoušel dovolat spravedlnosti.

„Dříve jsem nechtěl Rusko soudit. Myslel jsem si, že prohnilý je pouze Putin, ale ne celé vláda. Pravda je však ještě mnohem horší. Lhostejnost vůči lidskému životu prostupuje všemi úrovněmi moci – od vlády až po ty nejnižší vězeňské dozorce,“ nechal se slyšet bývalý mariňák.

Ve své kritice byl však ještě mnohem tvrdší a důslednější: „Země jako Rusko, ale i Severní Korea, Čína, Sýrie nebo Írán vždy budou k Američanům přistupovat jako k rukojmím, ať se děje, co se děje.“ Z vězení se dostal díky výměně vězňů mezi oběma mocnostmi. Rozešel se i se svou ruskou přítelkyní. Nepodařilo se však zjistit, zda se jednalo o ruskou agentku.

Reed však není jediným Američanem, který skončil v ruském zajetí. Jeho přítel Paulu Whelan neměl takové štěstí a nadále zůstává uvězněný. Trevor mu však slíbil, že se postará v Americe o to, aby jej brzy dostali domů. „Je to naše povinnost,“ dodal.

Whelan byl v prosinci 2018 zadržen v moskevském hotelu a zatčen na základě obvinění ze špionáže, které však důrazně popírá. O necelé dva roky později jej soud odsoudil k 16 letům vězení. Proces byl americkými představiteli označen za nespravedlivý.

Video  Šéf Luhanské oblasti uveřejnil video hořícího tanku, který měl dle něj sehrát klíčovou roli ve zničení strategického mostu v Luhanské oblasti  - Facebook
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi