Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Starostu Šonova rozčílila ukradená májka: Od lidí to schytal!

V obci Šonov na Náchodsku někdo porazil májku.
V obci Šonov na Náchodsku někdo porazil májku.  (Autor: Facebook/Obec Provodov - Šonov)
Autor: rc - 
6. května 2022
00:00

Obec Šonov na Náchodsku se rozhodla ctít tradice a před místní Obecnou hospodou dobrovolní hasiči postavili májku. Máje se ale májka nedočkala. Někdo ji tam podřízl a ukradl! Starosta města na sociální síti uvedl, že není nikdo, kdo by májku hlídal, jelikož mládenci mají jiné zájmy a důchodce tam postavit nemůže. Za své vyjádření sklidil kritiku.

V sobotu dne 30. dubna obec Šonov rozzářila stojící májka. Před Obecní hospodu ji postavili dobrovolní hasiči, aby obec zachovala tradice. „Samozřejmě se našel id*ot, který také v duchu tradic tuto májku do rána podřízl a ukořistil břízku i s věncem. Měli si ji hlídat,“ napsal starosta Josef Kulek na sociální síť Facebook s tím, že kradení májek se sice dřív praktikovalo, jenže doba se změnila a v současné době ji nemá kdo hlídat.

„Takto se to ale dělávalo v době, kdy stavbu zajišťovali mládenci a májky se stavěly prakticky v každé obci. V dnešní době mají mládenci úplně jiný způsob zábavy a májku stejně jako v tomto případě staví s převážné většiny důchodci z důvodu uchování tradic. Představa do rána hlídkujících sedmdesátníků mě trochu děsí,“ uvádí starosta s tím, že příští rok se nejspíš obec májky nedočká.

„Nejsem si totiž jistý, že se příští rok najde dostatečný počet důchodců, kteří by postavili další terč pro Tvé hrdinství,“ vzkázal tomu, kdo za odcizením májky stojí a dodal, že „moderní doba postupně likviduje tradice, ale na druhou stranu nabízí takové vymoženosti, jakou je například fotopast.“

Pod příspěvkem se začaly hromadit komentáře, kterých bylo víc než sto. „Vím, že je to nemilé, ale tohle je přece podstata stavění májky,“ uvedl uživatel s tím, že možná, kdyby se pokusili oslovit mladé, tak by jim májku rádi hlídali. „Prosím Vás, pane starosto! Jako dítě si pamatuju, že májku hlídali lidé. Hlavně dobrovolní hasiči a byla to super doba. Kdy svět byl normální. Tak raději tradičně příští rok žádnou nestavte, když to je vlastně proti tradicím ji prostě skolit,“ vzkázala uživatelka.

„Ajaj, někdo chce dodržovat tradice, ale jen tu půlku, co se mu hodí. Hlavně nezapomeň podat trestní oznámení,“ napsal další uživatel. „Tak kdy už tradice držet, tak ale se vším všudy. Tohle k tomu prostě patří,“ míní další uživatel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi