Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svůdník Casanova se původně měl stát duchovním či špionem: Znuděný nakonec zemřel v Česku

Autor: mc - 
2. dubna 2022
05:00

Jeho jméno je dodnes synonymem pro záletníky. Giacomo Casanova byl jedním z největších známých milovníků, rád o sobě říkal, že byl pro opačné pohlaví doslova stvořen. Jeho dráha svůdníka ale začala neuvěřitelně mezi duchovními. Později se ale stává lvem salónů - své postavení a schopnosti ale využíval i jako špion. Prožil dobrodružný život, zemřel ale znuděný a otrávený na českém zámečku v Duchcově.

Život Giacoma Casanovy plných dobrodružství začal roku 1725 v Benátkách. Jeho matka byla herečkou a údajně i kurtizánou, otec - ten pravý - pro změnu šlechticem, vychovával ho ale manžel jeho matky, rovněž herec. Vystudoval práva, učil se filosofii, jazyky, matematiku i lékařství. A všechny své znalosti uplatnil i v budoucím životě.

Video  Giacomo Girolamo Casanova  - Videohub
Video se připravuje ...

Nejdřív ale jeho kariéra vzala nečekaný směr - mezi duchovní pod vedením kardinála Acquavivy. Nebyl u něj ale dlouho, v jeho rezidenci totiž ukryl dívku. Později si vydělával všelijak: byl vojenským důstojníkem, hrál na housle, profesionálně se věnoval hazardu. Nakonec ale zakotvil v zednářské lóži pod patronátem benátského šlechtice. A zde začíná život skutečného Casanovy.

Putoval z jedné ložnice do druhé, díky mecenášům cestoval po celé Evopě a využíval své vědomosti i schopnosti nejrůznějším způsobem. Jednu chvíli dokonce pracoval i jako tajný agent, jeho přínos byl ale slabý. Spíše než informace, které by státu byly platné, totiž sdílel příběhy svých avantýr, které vydal i knižně. Za to dokonce skončil vícekrát ve vězení.

Přítrž jeho „řádění“ nakonec přinesl několikátý a tentokrát už definitivní exil z rodných Benátek. Casanova odjel do Vídně a nakonec se usídlil v Čechách na Duchcově jako knihovník. Zde ale nebyl šťastný - nudil se, jídlo mu nechutnalo a místními pohrdal. Kuchaře prý honil po chodbách, když zkazil jeho oblíbené jídlo. On sám byl obyvateli na oplátku považován za přežitek staré doby - jeho purklatům se smálo i služebnictvo. Jeho jedinými přáteli byli jeho foxteriéři. Zemřel ve věku 73 let. Na Duchcově byl i pohřben, dnes už se ale neví, kde přesně leží jeho hrob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi