Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Osobní trenér (†29) se předávkoval kofeinem: V těle měl množství odpovídající 200 šálkům kávy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
2. března 2022
09:09

Na předávkování kofeinem zemřel na začátku ledna devětadvacetiletý osobní trenér z Británie. O příčině úmrtí informoval v úterý policejní vyšetřovatel. Muž si namíchal koktejl, který obsahoval množství kofeinu odpovídající 200 šálkům kávy, uvedla stanice BBC.

Muž se zřejmě zmýlil při vážení kofeinového prášku. Odborníci doporučují dávku kofeinu v rozsahu 60 až 300 miligramů. Trenér však doma neměl váhu s takovou přesností, aby dávku správně odměřil. Podle vyšetřovatelů tak špatně zvážená dávka vedla k předávkování.

Muž si před smrtí stěžoval na bolest v hrudníku a rychle bušící srdce. Manželka k němu přivolala sanitku a záchranáři se ho pak snažili 45 minut oživovat, ale bezvýsledně.

Testy provedené po smrti ukázaly, že muž měl silnou koncentraci kofeinu v krvi, a to bezmála 400 miligramů na litr krve. Koncentrace po vypití jednoho šálku kávy přitom dosahuje obvykle dvou až čtyř miligramů na litr krve.

Některé portály doporučují brát kofein jako doplněk stravy ke zvýšení sportovních výkonů. Výrobce kofeinového prášku, který si zemřelý koupil, doporučil spotřebitelům, aby si pořídili opravdu přesnou váhu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi