Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Létal na dělových koulích a vydal se až na Měsíc: Baron Prášil skutečně žil, na fanoušky si pořídil ochranku

Autor: mc - 
22. února 2022
05:00

Barona Prášila v našich zeměpisných šířkách známe spíš jako literární postavu, kterou ve filmech ztvárnili Vlasta Burian a Miloš Kopecký. Legendární vypravěč jménem Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen se šlechtickým titulem ale skutečně žil na konci 18. století. A povídačky o létání na dělových koulích, oblafnutí tlupy medvědů, jelenovi střeleným peckou se vzrostlým stromem v paroží nebo cestě na Měsíc vyprávěl všem, kteří ho byli ochotní poslouchat. Když ale vyšla o jeho dobrodružstvích kniha, musel si najmout osobní stráž, která odháněla vlezlé fanoušky! 

Baron von Münchhausen se v mládí vydal do Rusi a zúčastnil se války s Turkem. Zcela překvapivě přežil bez úhony, ale také bez zážitku. A asi proto že neměl co svým blízkým ze svých cest vyprávět, začal si vymýšlet neuvěřitelné příběhy. Na večírcích oslňoval aristokracii svým vypravěčským umem a brzy se z něj stal fenomén.

Video  BARON PRÁŠIL  - Videohub
Video se připravuje ...

Během nadcházejících let se proslavil natolik, že za ním jezdila šlechta až zdaleka, aby si mohla poslechnout jeho příběhy. Nebyl zesměšňován, ani považován za lháře - naopak, všichni ho měli za váženého muže. Jeho vyprávění brali jako satiru na reálné příběhy, které tak rádi vyprávěli účastníci různých dobrodružných cest.

Dozvěděl se o něm i německý spisovatel a podvodník Rudolf Erich Raspe, který jeho historky sepsal do několika sbírek. Asi není třeba doplňovat, že byly velmi populární. Münchhausena ale tento druh slávy příliš nepotěšil, jeho jméno se stalo synonymem pro neuvěřitelné báchorky a baron byl často zesměšňován.

Jako důsledek se uzavřel před světem - přestal pořádat večírky a vyprávět příběhy. Navíc si musel najmout i služebnictvo, které ho chránilo před vlezlými fanoušky. Raspe své jméno u vydaných sbírek nikdy neuvedl, za tvůrce byl tak dlouho považován sám Münchhausen, či překladatel povídek, proti kterému baron dokonce chtěl podat žalobu. Nakonec zemřel sám a bezdětný ve svém zámku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi