Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Basák Sex Pistols se po obvinění z vraždy své lásky předávkoval: Nebo ho zabila jeho vlastní matka?

Autor: mc - 
3. února 2022
10:35

Nebýt své smrti a tragédie, která jí předcházela, patrně by Johna Simona Ritchieho alias Sida Viciouse (†21) dnes nikdo neznal. Basák punkové skupiny Sex Pistols neuměl na svůj hudební nástroj hrát, zesilovač mu na koncertech vypínali a basu musel na nahrávkách přehrát někdo jiný. Přesto patří mezi ikony, je to ale zasloužené? K drogám, které ho vlastně nakonec vynesly mezi slavné, měl vztah už v dětství. S velkou pravděpodobností ale stály za vraždou jeho lásky Nancy a nakonec i za jeho smrtí.

Sid vyrůstal většinu život jen se svou matkou, která neměla nikdy k drogám daleko - k prodeji dovedla později i právě svého syna, který minimálně od sedmnácti let užíval nitrožilně amfetaminy. Byl navíc známý tím, že se už od mládí choval násilnicky - ubližoval sám sobě, ale často napadal i lidi ve svém okolí.

Video  Sid Vicous: Od smrti baskytaristy legendárních Sex Pistols uplynulo 43 let  - Videohub
Video se připravuje ...

Když z kapely jeho kamaráda Johna Lydona alias Johnyho Rottena odešel basák, nabídli Sidovi místo ve skupině. Jenže Sid punkově sice vypadal a choval se tak, ale na basu hrát neuměl. Při koncertech mu prý často vypínali zesilovač a na nahrávkách jeho hudební části odehrál kytarista kapely Steve Jones. 

Nebyl ve skupině ani rok, když potkal fanynku Nancy Spungen a bláznivě se do sebe zamilovali. Nancy byla tou dobou už závislá na heroinu a Sida, který měl k drogám taky velmi vřelý vztah, stáhla rychle sebou. Ačkoliv se beznadějně milovali, byli oba velmi násilničtí a jejich vztah k sobě navzájem i drogám ničil i kapelu, která se brzy na to rozpadla.

Dvojice propadla beznadějně heroinu - v říjnu 1978 našel Sid Nancy mrtvou v koupelně jejich hotelového pokoje v New Yorku. V břiše měla jedinou bodnou ránu. Sid se stal hlavním podezřelém a z vraždy byl později i obviněn. Skončil ve vězení, kde zároveň podstoupil odvykačku. Po dvou měsících byl propuštěn na kauci.

Svobody si ale dlouho neužil - na oslavě k jeho propuštění dostal údajně od matky čistý heroin, kterým se předávkoval. Našli ho ráno druhého dne už mrtvého. Dodnes není jasné, zda šlo o nehodu či sebevraždu. Je dokonce možné, že ho jeho matka předávkovala schválně, protože se bála, aby neskončil ve vězení za vraždu Nancy. Sama se k tomu krátce před svou smrtí přiznala.

Sid si prý přál být pohřbený vedle Nancy, její matka - a také fakt, že Nancy byla židovka - to nedovolila. Sidova matka měla jednou v noci přelézt zeď hřbitova a Sidův popel rozprášit na jejím hrobě, aby milenci mohli být spolu i po smrti. Dle jiné verze ale při návratu do Británie na letišti urnu omylem převrhla a popel se dostal do ventilačního systému budovy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi