Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Krokodýl žil šest let s pneumatikou kolem krku: Vysvobodil ho prodavač ptactva

Autor: rc - 
10. února 2022
15:55

 Šest let žil s pneumatikou kolem krku krokodýl v Indonésii. Ochranáři se ho snažili vysvobodit od roku 2016, ale stále se jim to nedařilo. Úřady se dokonce rozhodly vypsat odměnu na jeho vyproštění, ovšem kvůli bezpečnosti lidí nakonec výzvu stáhly. Záchrana nakonec přeci jen přišla. Krokodýla se podařilo odchytit prodavači ptactva (34).

Hon na krokodýla u města Palu na ostrově Celebes v Indonésii začal v roce 2016. Tehdy si místní lidé všimli mohutného plaze, který měl kolem krku pneumatiku od motorky. Několikametrový krokodýl byl však nepolapitelný.

Vyhlášená odměna

Šest let se nikomu nedařilo ho chytit a pneumatiku mu sundat. V roce 2020 podle informací New York Post úřady dokonce vyhlásily odměnu za záchranu krokodýla. Nicméně odměna byla nakonec stažena poté, co se obávaly o bezpečí soutěžících. Na ostrov dokonce přicestoval australský lovec krokodýlů, ale ani ten neuspěl.

Odvážný prodavač

Plaz, který dostal od místních přezdívku „krokodýl s náhrdelníkem z pneumatiky“, se ale nakonec přeci jen záchrany dočkal. Po letech se mu vydal na pomoc čtyřiatřicetiletý prodavač ptactva Tili. Tři týdny s parťáky po krokodýlovi pátrali a nakonec se jim podařilo ho odchytit a pneumatiku mu odříznout. Na záchraně se podílely desítky lidí.

„Chtěl jsem jen pomoci. Nesnáším, když vidím zvířata, která trpí a jsou uvězněna,“ uvedl Tili pro The Jakarta Post s tím, že vůbec nebyl motivovaný odměnou. Odchytit krokodýla se mu podařilo až napodruhé. Použita byla návnada z kuřete. První odchyt se nezdařil kvůli slabým lanům. Ihned poté, co byl zbaven břemene, pustili ho zpět do řeky.

Video  Krokodýl v Indonésii žil šest let s pneumatikou na krku. Zachránil ho prodavač ptactva.  - profimedia.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi