Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elizabeth (29) se narodila bez dělohy: Nyní čeká na její transplantaci, aby se mohla stát matkou

Autor: štt - 
29. listopadu 2021
05:05

Elizabeth Goldmanová si vždy přála být matkou. Odmalička se těšila na den, kdy bude moci porodit své vlastní dítě. Když však byla v pubertě, dozvěděla se šokující zprávu – narodila se bez dělohy. Rodačka z Mobile v Alabamě byla zdrcená, a přestože je nevlastní matkou dvou dětí, nikdy se nevzdala naděje, že bude moci mít své vlastní.

Nyní se zdá, že by se jí to mohlo podařit. Díky nové možnosti transplantace dělohy na Alabamské univerzitě v Birminghamu se devětadvacetiletá Goldmanová možná stane první ženou ve státě, které bude provedena tato operace. O její cestě a naději, že její příběh přinese větší povědomí o ženách s jejím onemocněním, informoval portál DailyMail.com.

Goldmanová uvedla, že se o své dysfunkci poprvé dozvěděla, když jí bylo 14 let a ještě nezačala menstruovat. „Přestože jsem ještě neměla menstruaci, trpěla jsem bolestmi břicha... Ale nijak mě to neznepokojovalo ani jsem si s tím nedělala starosti,“ řekla. Kvůli bolestem jí rodiče domluvili návštěvu u lékaře, který ji vzal na ultrazvuk. Tehdy Goldmanová zažila svůj životní šok. Bylo jí řečeno, že se narodila bez dělohy.

„Když jsem vyrůstala, vždycky jsem chtěla být mámou. Takže když mi to tehdejší gynekolog řekl, bylo to pro mě naprosto zdrcující,“ řekla. Goldmanové byl diagnostikován syndrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). Jedná se o vzácnou poruchu, která se vyskytuje při vývoji plodu a vyznačuje se nedostatečně vyvinutou nebo neexistující dělohou a pochvou. Podle Národní organizace pro vzácné poruchy postihuje syndrom MRKH při porodu přibližně jednu ze 4 500 žen.

Ženy, které se s tímto onemocněním narodily, trpí děložní neplodností, což znamená, že nemohou donosit dítě. K diagnóze obvykle dochází v období dospívání, kdy dospívající dívka ještě nezačala menstruovat. Goldmanová řekla, že během několika následujících let si uvědomila, že možná nikdy nebude mít vlastní biologické dítě. „Když jsem byla malá, hrála jsem si s panenkami. Vždycky jsem věděla, že chci kluka a holku,“ vzpomíná.

Řekla, že její manžel Timmy ji velmi podporoval od chvíle, kdy mu v 19 letech během jejich seznámení řekla o své diagnóze. Goldmanová se stará o svého devítiletého synovce Jaydena a je nevlastní matkou manželova jedenáctiletého syna. Nikdy však nepřestala snít o tom, že bude moci počít a porodit vlastní dítě. Pak se v roce 2014 Goldmanová dozvěděla o první úspěšné transplantaci dělohy, která proběhla ve Švédsku. „Poslala jsem zprávu manželovi se vzkazem: „Co kdyby to šlo i u nás?“ popsala.

Pak se na podzim roku 2020 Goldmanová dozvěděla, že na Alabamské univerzitě zahajují nový lékařský program. Goldmanová byla první ženou, která se do experimentu přihlásila, a po několika pohovorech byla v dubnu 2021 do programu oficiálně přijata. Společnost uhradí náklady za transplantaci i léky, které bude Goldmanová po operaci užívat. Sama však musí uhradit náklady za procedury, jejichž cílem je získat vajíčka, aby mohla být oplodněna spermiemi. Tyto výdaje nejsou hrazeny pojišťovnou.

Dne 15. srpna byla Goldmanová zařazena na seznam pro transplantaci. Nyní čeká na telefonát – až se najde vhodná dárkyně – aby se okamžitě dostavila k zákroku. „Stále tomu nemohu uvěřit. Jsem prostě vděčná. Srdce se mi rozbuší pokaždé, když mi zazvoní telefon,“ uzavírá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi