Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemřela Francisca Susanová (†124), byla posledním známým člověkem, který se narodil ještě v 19. století

Autor: ran - 
25. listopadu 2021
15:24

Filipínka Francisca „Lola“ Susanová, považovaná za posledního žijícího člověka, který se narodil před rokem 1900, zemřela v pondělí ve skutečně požehnaném věku 124 let. 

Odchod ze světa 124leté Franciscy potvrdily filipínské úřady. Vedení města Kabankalan, kde stařenka žila, novinu o jejím skonu zveřejnila na svém profilu na sociálních sítích.  

„S lítostí v srdcích jsme přijali smutnou zprávu, že naše milovaná Lola Francisca Susanová v pondělí 22. listopadu nad ránem zesnula. Její nárok na titul člověka, který se doložitelně dožil nejvyššího věku, se stále ještě ověřuje,“ uvedl starosta města Pedro Zayco. Proces zápisu do Guinessovy knihy rekordů probíhá už od září. 

Město hluboký zármutek a soustrast projevilo pozůstalým jménem všech občanů Kabankalanu. Za příbuznými, přáteli a známými nebožky, stejně jako za starou paní samotnou, úředníci také pomyslně vyslali své modlitby.

Bezprostřední příčina smrti se bude teprve zjišťovat, nic ale nenasvědčuje tomu, že by Francisca zemřela na onemocnění covid-19. Podle města ani netrpěla žádnými příznaky nemoci. 

Pokud se její věk 124 let potvrdí, přeskočí Lola v knize rekordů Francouzku Jeanne Calmentovou, zemřelou v roce 1997 ve věku 122 let, uvedl New York Post.

Když se paní Susanová roku 1897 narodila, na Filipínách ještě vykonávalo svou koloniální nadvládu Španělsko, které se ale moci vzdalo hned následujícího roku.

V roce 1897 se kromě Loly „narodila“ také třeba cukrová vata nebo aspirin.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi