Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík (18) trpí vzácnou nemocí, která brání ukládání tuku: Zažil kvůli tomu krutou šikanu

Autor: rix - 
9. ledna 2022
14:51

Těžký osud má osmnáctiletý Dylan Lombard ze Skotska. Trpí onemocněním, které postihuje pouze jednoho člověka ze šesti milionů! Diagnóza způsobuje, že se nebohému chlapci neukládá tuk a to způsobuje další komplikace. Lidé se mu za jeho vzhled dokonce smáli, statečný bojovník se ale s nemocí pere. 

Nemoc, kterou Dylan trpí, má kromě něho jen dalších dvanáct lidí na celém světě. Genetika chlapci nadělila komplikovaný život. „Lidé se mnou jednají jinak,“ svěřil se hoch s tím, že se mu dokonce smáli.

Hypoplazie dolní čelisti, hluchota a lipodystrofie (zkracovaná v nagličtině jako MDP). Tak zní podivná diagnóza nebohého Skota. Nemoc způsobuje, že tělo není schopno ukládat tuk. Diagnóza se projevuje malou dolní čelistí, hluchotou a silně napnutou kůží. „Moje máma viděla, jak rychle hubnu a pochopitelně se začala obávat,“ vzpomínal Dylan. Důvod jeho hubnutí se lékařům podařilo objasnit až po deseti letech! „Aspoň se nám ulevilo, protože jsme konečně věděli, co to je,“ uvedl chlapec. 

Jak uvedl deník Daily Star, s nemocí si vytrpěl i co se týče sociálních vazeb. „Když jsem vyrůstal, bylo těžké sledovat lidi, jak na mě zírají nebo se mi smějí,“ vysvětlil. Jak ale Dylan podotkl, čím je starší, tím svou zvláštnost přijímá lépe. „Obklopuji se jen těmi, co mě podporují, je to ten nejlepší pocit na světě,“ řekl. 

MDP byla poprvé diagnostikována vědci z lékařské fakulty University of Exeter a oddělení molekulární genetiky v Royal Devon and Exeter Hospital. Dylan se teď všemožně snaží o svém stavu šířit povědomí.

„Rád vyprávím svůj příběh, spojuji se s lidmi z celého světa,“ potvrdil. Sice se kvůli nemoci nemůže věnovat žádnému sportu, ale miluje fotografování. „V patnácti mi mamka koupila první foťák, je to pro mě ta nejdokonalejší věc,“ vysvětlil mladý bojovník.

 

 

Slepykral ( 9. ledna 2022 17:59 )

ani to nebudu číst celé.. jen to vidím. je to prostě těžká abnormalita ten kluk.. je to na první pohled jasné.. jedno je ale jisté.... v dnešní době je nemožné mít normální názor a natož ho říct nahlas - viz . Rowlingová.. ale co dětí se týče - když je u té šikany - co svět světem stojí, děti než dostanou rozum a začnou své chování ovládat - jsou hnusné a pošklebují se kdečemu a kdekomu, ať je vychováváte jak chcete, projdou si tím, např. už 6ti 7mi leté děti se něčemu pošklebují, a rychle se k tou nechají i strhnout, bylo to za mé dětské doby - za doby mé dcery a nyní i vnoučat... neříkám že všechny a stejně.. ale tak to je a bylo.. chce to hodně trpělivosti a vychovávání... a když dospějete - přijde mi že dnes nesmíte mít vlastní názor na nic... ani na abnormalitu, ač ji nijak nezesměšňujete...

kralovna-vsech-mori ( 9. ledna 2022 16:30 )

Proč by se šmoulou někdo jednal jinak? Každýmu je někde. Lidi mají jiné starosti než se zabývat nějakým uplakánkem.

Zobrazit celou diskusi