Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfkuchařka vaří na luxusních jachtách pro královské rodiny i celebrity: Princ po ní chtěl, aby na palubě porazila ovci!

Autor: rc - 
10. listopadu 2021
19:03

Život nomáda si užívá Grace Dvorniková. Devětadvacetiletá šéfkuchařka na volné noze vyráží se zámožnými klienty za dobrodružstvím. Na luxusních jachtách, které se nejčastěji plaví k malebným ostrovům v Karibiku, jim připravuje to nejlepší jídlo! Za šestiletou kariéru prý vařila delikatesy pro řadu celebrit, členů královských rodin i politiků.

Plavit se na luxusní jachtě po exotických destinacích je sen snad každého. Práci snů má Grace Dvorniková. Rodačka z americké Floridy miluje vaření, a tak není divu, že se z ní stala prvotřídní šéfkuchařka. Devětadvacetiletá žena s šestiletou kariérou se rozhodla zkusit práci na volné noze a vyplatilo se jí to. Kulinářské schopnosti nabízí prominentním klientům, kteří tráví volné chvíle plavbou na luxusních jachtách. Díky profesi tak už objela řadu exotických míst v Karibiku. S klienty, mezi něž patří celebrity i královské rodiny, navštívila ostrov Svatého Martina, ostrov Svatého Bartoloměje i Bahamy.

Několikahodinová práce

Nicméně samozřejmě, práce skýtá řadu úskalí. Moc volného času totiž nemá, jelikož zámožní klienti si žádají ta nejvybranější jídla. Její typický pracovní den se tak pohybuje mezi čtrnácti až osmnácti hodinami denně. Často tak vstává mezi půl šestou ráno a půl osmou ráno. „Obvykle jsem v kuchyni asi dvě hodiny předtím, než se má jídlo začít podávat, abych stihla všechno připravit. Pak začneme s přípravou snídaně. Většinou se jedná o kontinentální bufet s vejci na objednávku. Někteří klienti ale dávají přednost snídani na talíři,“ popsala pro anglický deník Daily Star s tím, že se pak začne sklízet snídaně a připravovat oběd.

Chvíle odpočinku

Chvilku času na odpočinek a poznávání přenádherných míst si prý najde po obědě. Jenže pak musí rychle pospíchat zpět do kuchyně, jelikož před večeří si klienti žádají koktejl. Koktejlová hodinka se neskládá pouze z alkoholu, ale Grace servíruje jednohubky a jiné předkrmy. Koktejl obvykle začíná před západem slunce, aby si klienti užili nádhernou nebeskou podívanou. Důležitou částí dne je večeře, která se skládá hned ze tří chodů. Začíná samozřejmě polévkou či salátem a pak následuje hlavní chod, což je prý obvykle ryba, steak, kuře či těstoviny. Večeři uzavírá dezert. Ovšem ani večeří pracovní den pro Grace nekončí, až klienti dojedí, musí vše sklidit a pak začít přípravy na další den.

Nejpodivnější přání

Zámožní klienti mají občas zvláštní přání! Grace se snaží svým klientům splnit vše, oč si řeknou, ovšem občas si s jejich přáními neví vůbec rady. Když prý byli na Martha's Vineyard (ostrov v Massachusetts, pozn. red.), klient vyslovil přání, že by si rád pochutnal na mečounovi. „Ale řekli, že je potřeba ho ten den ulovit harpunou. Pomyslela jsem si: jak ho mám prokrista pána najít? Naštěstí na Martha's Vineyard byl rybí trh, kde prodávali mečouny ulovené harpunou,“ oddychla si prý tehdy Grace.

Nicméně prý se setkala ještě s podivnějším přáním. Tehdy vařila pro prince a princeznu z Blízkého východu. „Měla jsem blízkovýchodního prince a princeznu na palubě superjachty v Karibiku a ten požádal, abychom našli místní ovci, přivedli ji na loď, porazili ji a podávali k večeři. Byla to trošku panická situace. Poměrně často vařím maso a ráda podávám jehněčí, ale nikdy předtím jsem nekoupila celé zvíře a ještě ke všemu živé,“ vysvětlila Grace s tím, že naštěstí to dopadlo tak, že ovci porazili na místní farmě. „Požádal také, aby se srdce, plíce a ledviny podávaly jako předkrm. To bylo něco, co jsem nikdy předtím nemusela dělat a doufám, že už to nikdy nebudu muset dělat. Ale byla to velká zkušenost,“ prozradila.

Sladká odměna

Grace přiznává, že nevaří pouze pro členy královských rodin, ale také například pro politiky či pro podnikatele. Neprozradila, kolik si vydělá, nicméně podle výše zmíněného webu, si lidé pracující na jachtách mohou vydělat i 5 tisíc amerických dolarů (cca 110 tisíc Kč) za šest týdnů práce.

VIDEO: Svatý Bartoloměj v Karibiku 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi