Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Davídek (9) je jeden ze sedmi lidí na světě s vzácnou nemocí: Pomáhají mu delfíni, rodina potřebuje peníze na terapii

Autor: VaB - 
12. listopadu 2021
05:00

Malý David (9) trpí vzácným onemocněním RAC3. Je teprve sedmým člověkem na světě, který musí s touto nemocí bojovat. Společně s dalšími diagnózami mu choroba ztěžuje život, i přesto ale bojuje dál! Pomáhají mu hlavně rodiče, kteří teď žádají o pomoc. Hodně mu pomáhá delfinoterapie, kteoru by mu chtěli bližní opět dopřát.

Malý Davídek se narodil před devíti lety v daném termínu, vše vypadalo po porodu dobře. Pak ale nastaly komplikace. Chlapeček měl velké křeče a k tomu přestával i dýchat. Lékaři ho museli rychle intubovat a převézt na Dětské oddělení Karlov Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Tady byl následně uveden do dvanáctidenního umělého spánku, bolesti musely tišit léky proti křečím. „Následoval rok strávený po nemocnicích, kde podstupoval nespočet vyšetření. Davídek neprospíval ani po fyzické stránce, ani po motorické,“ popisuje maminka Lenka na stránkách Donia s tím, že chlapec nechodí, nemluví, neleze a ani se sám nenají.

Lékaři uváděli, že se nedožije ani osmikilové váhy. „Ale Davídek nám ukázal, že je neskutečný bojovník a že se nevzdá. Stále absolvujeme různé terapie, kde Davídek vždy něco zlepší a to nám stojí za to,“ dodává maminka.

Klučina je teprve sedmým člověkem na celém světě, který trpí vzácným onemocněním RAC3. S tím je ale spojeno mnoho dalších nepříjemných nemocí a komplikací. Těmi jsou svalová hypotonie, skolióza páteře, malý vzrůst, pomalé přibírání na váze nebo neurotické záchvaty spojené se zvracením.

„Onemocnění RAC3, které Davídkovi po devíti letech diagnostikovali, je i pro špičkové genetiky zatím téměř neprobádané, zatím není výzkum ani žádný lék. Podle všech sedmi dětí s touto diagnózou je prognóza taková, že nejde o rapidní zhoršování, ale ani zlepšování stavu,“ doplnila maminka. 

Maminka zároveň i popsala, jak k chybě mohlo dojít: „Podle našeho genetika se to stalo tak, že spermie, když šla do vajíčka, tak v okamžiku spojení nedošlo k výživě bílkoviny, která je důležitá pro rozvoj miminka. Říkáme, že máme unikátního Davídka. Radujeme se z každého jeho úsměvu a sebemenšího pokroku.“

Potřebují pomoc

O syna se převážně stará maminka, která je s ním doma. Samozřejmě pomáhá i tatínek, brácha a babičky s dědou. Teď by ale celá rodina potřebovala velkou pomoc. „Peníze ze sbírky budou použity na financování Davídkovy milované delfinoterapie v Turecké Antalyi vedené českým delfinoterapeutem, a pokud se vybere více financí, peníze budou zároveň na ubytování s letenkami,“ popsala maminka.

Delfinoterapie má na Davida doslova až blahodárné účinky a mnohokrát mu už pomohla. „Lépe s námi poté komunikuje, je vyklidněný a více hravý,“ doplnila. Davídka můžete podpořit zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi