Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nadaná Martina s IQ 140 vyhrávala jednu soutěž za druhou: Pak přišel nádor na mozku a boj o holý život

Autor: VaB - 
7. listopadu 2021
07:21

Ve škole byla premiantka, vyhrávala jednu vědomostní soutěž za druhou a těšila se na studium na výběrové střední škole. Martině ale osud nepřál. V mozku jí našli nádor. Během operace vážně hrozilo, že zemře. Je to ale bojovnice a nevzdává se, byť musela začínat prakticky od nuly.

Lidí, kteří mají IQ 140 a vyšší, je na světe zhruba jedno procento. Jedním z nich je i Martina Girgová. Ve škole byla vždy premiantkou s jedničkami, vyhrávala vědomostní soutěže a čekala ji skvělá budoucnost.

V patnácti letech jí lékaři ale sdělili šokující zprávu, která její život dramaticky změnila. Vše začalo bolestmi hlavy. Talentovaná dívka je přičítala stresu. Když ale bolesti neustupovaly, šla s rodiči na neurologii a následně na magnetickou rezonanci.

Pět minut na osudné rozhodnutí

Ta odhalila nádor v mozku o velikosti švestky. „Nyní jsou dvě varianty, buď si ji vezmete domů a počkáte, nebo provedeme smrtelně riskantní zákrok, během něhož odstraníme půlku nádoru. Ani pak ale nemusí být vyhráno. Vaše dcera s největší pravděpodobností nebude nikdy mluvit ani chodit,“ vzpomíná si i po deseti letech velmi živě na slova lékařů otec Martiny.

Šance na přežití bylo jedno procento. V nemocnici na chodbě se rodiče museli během pěti minut rozhodnout o osudu své dcery. Nakonec se rozhodli pro operaci s jednou podmínkou – nádor lékaři z hlavy odstraní celý.

Začínala úplně od nuly

Obávaná operace nakonec proběhla bez chyby, bohužel záhy se dostavily první komplikace. Nejdřív epileptické záchvaty, následně mučivé bolesti nohou a dušnost. Jakmile se je podařilo zvládnout, začala maminka s Martinou cvičit a učit ji, co ji už jednou naučila.

„První dva roky po operaci jsem zbylé tři děti viděla jen o víkendech. Martinu jsem krmila stříkačkou. Naučila jsem ji pít přes brčko. Trénovali jsme také řeč a podařilo se – tři roky uplynuly, než řekla svoje první slovo. A nepolevujeme dál, přesto že je to někdy dost těžké,“ říká maminka Margita.

Velkou pomocí je jí i neurorehabilitační klinika Axon. Na speciálním stroji Lokomat udělala Martina své první kroky od operace. „Naše děti jsou pro nás to nejcennější, co máme. Kvůli Martince jsme si našli několik prací, přestěhovali jsme se do rodinného bezbariérového bytu do podnájmu, zkoušíme různé metody léčby a trénujeme všechno, co by jí mohlo pomoci vrátit zpátky to, co kvůli nemoci ztratila. Byli bychom moc rádi, aby si Martinka mohla sama jít za svým snem, s tím bychom tentokrát potřebovali pomoci zase my,“ uzavírají s prosbou rodiče Martinky.

Rodina potřebuje vybrat peníze na nákladnou léčbu, potřeba je až milion korun. Jde o to, aby Martina na klinice absolvovala několik cyklů, které jsou ale nákladné a pojišťovna je nehradí, nebo přispívá jen minimálně. Sbírka by pomohla pokrýt celoroční terapie. Přispět můžete zde.

Video se připravuje ...
Další videa